Olympionici znovu podpoří děti ve sportování. Pomoci ale může každý, i na dálku

Olympijská nadace
Olympijská nadace
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Připojte se k českým sportovkyním a sportovcům a podpořte děti v pohybu. Tenistku Andreu Sestini Hlaváčkovou, lyžařku Šárku Strachovou a mnoho dalších můžete ve čtvrtek 6. října 2022 potkat na pražském petřínském vrchu. Vzhůru k Petřínské rozhledně se vydají v rámci pomoci České olympijské nadaci, která přispívá na sportování dětem z ekonomicky znevýhodněných rodin.

Můžete se ale přidat i na dálku, a to do virtuálního týmu #pohybemprodeti. Nákupem osobního startovního čísla na webové stránce www.olympijskanadace.cz můžete přispět libovolnou částkou nejméně od 100 korun pro Českou olympijskou nadaci. Veškerý výtěžek z nákupu virtuálních startovních čísel jde na podporu sportování dětí.

„Podporujeme děti z rodin samoživitelů, z pěstounských rodin i děti s různými hendikepy, kterým sport dělá radost a zároveň je spojuje s ostatními, což je jeho nezastupitelná společenská role. Od roku 2012 jsme podpořili 3712 dětí průměrnou částkou 5771 korun. Rozdělili jsme tak téměř 21 a půl milionu,“ říká Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru. „Nyní se kvůli složité energetické situaci dostává do finančních problémů stálé více rodin. Mnozí rodiče tak stojí před volbou, zda si mohou sportovní kroužek pro své dítě dovolit. Proto přicházíme s touto akcí, díky které může mít každý radost z pohybu, a navíc i z dobrého skutku.“

Sport je jen jeden

Na Petřín můžete vystoupat v jednom ze čtyř nadačních týmů. V devět hodin ráno se na startu u dolní stanice lanovky potkáte s trojnásobným olympijským medailistou Ondřejem Synkem nebo bronzovou medailistkou z paralympijských her Annou Luxovou, kterou v minulosti nadace také podporovala.

Když jsme před dvěma lety při první vlně pandemie covidu organizovali nadační výzvu s bikerem Jaroslavem Kulhavým, mile nás překvapilo, kolik lidí si zakoupilo startovní číslo a zapojilo se na dálku.

V 11:00 vyrazí do akce sportovkyně-maminky v čele s basketbalistkou Ilonou Burgrovou, tenistkou Andreou Sestini Hlaváčkovou a také lyžařkou Šárkou Strachovou. V jednu po poledni bude na startu připravena skikrosařka Nikol Kučerová. V 15:00 pak v duchu hesla „Sport je jen jeden“ podpoří děti paralympionici Tomáš Mošnička a Tereza Jakschová.

Přijít však během 6. října můžete i v kterýkoliv jiný čas, individuální výstup je možný kdykoliv. Online startovní číslo vám 6. října umožní vstup na Petřínskou rozhlednu, kterou má pod správou městská společnost Prague City Tourism, zdarma. Je možné, že v čase 11:30 – 14:30 bude Petřínská rozhledna z důvodu Evropského summitu uzavřena. Po dobu uzavření jedné z nejnavštěvovanějších pražských památek mohou účastníci navštívit Zrcadlové bludiště. 

Zapojit se může kdokoliv i na dálku

Výběh nebo výšlap na Petřín je symbolickým začátkem akce, ke které se může připojit kdokoli a odkudkoli. „Když jsme před dvěma lety při první vlně pandemie covidu organizovali nadační výzvu s bikerem Jaroslavem Kulhavým, mile nás překvapilo, kolik lidí si zakoupilo startovní číslo a zapojilo se na dálku,“ říká Petr Graclík. „Věříme, že i tentokrát spojí vlastní pohybovou aktivitu s dobrým skutkem lidé, kterým není lhostejná situace dětí z ekonomicky znevýhodněných rodin a kteří vnímají sport jako základ zdraví.“

Na dálku se zapojí i další čeští sportovci – například šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek nebo moderní pětibojař David Svoboda, který je ambasadorem České olympijské nadace od jejího počátku v roce 2012. „Vždycky se rád do aktivit nadace zapojím. Pohyb a sport totiž vnímám jako nedílnou součást života a myslím si, že by dětem neměl ve sportování bránit nedostatek finanční prostředků,” říká olympijský vítěz z Londýna 2012.

Pohyb i dobrý skutek

Česká olympijská nadace podporuje sportovce ve věku 6 až 18 let bez ohledu na jejich výkonnost především finančně. Peníze jsou určeny rodinám, které jsou ve složité sociální či finanční situaci, na uhrazení konkrétních členských příspěvků, vybavení nebo třeba soustředění.

Česká olympijská nadace pomáhá ekonomicky slabším rodinám především díky příspěvkům partnerů, dalších komerčních subjektů a patronů. V roce 2020 přispěli částkou více než 500 tisíc korun také lidé, kteří se zapojili do nadační výzvy bikera Jaroslava Kulhavého. Olympijský šampion tehdy celkem třináctkrát vystoupal na vrchol Lysé hory a na dálku tak zdolal nejvyšší horu světa Mt. Everest. 

líbil se ti článek?