Ze základní školy v Písku létají basketbaloví Sršni až do NBA

ODM 2024
ODM 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Škola, kde si každý najde svoje. To je hlavní motto Základní školy Josefa Kajetána Tyla v Písku, na které vyrůstají sportovní talenty. „Rád říkám, že jsme úplně obyčejná základní škola s úplně obyčejnými studenty a učiteli. A to nás dělá často neobyčejnými,“ řekl Pavel Koc, ředitel školy, v níž byl založen a dodnes působí basketbalový klub Sršni Písek hrající nejvyšší mužskou soutěž NBL. A z Písku až do slavné NBA vylétl Sršeň Vít Krejčí.

Tahle škola žije sportem. „Chceme, aby si tady našel každý to svoje. Vytváříme u nás podmínky, aby sportovaly všechny děti, a to nejen v basketbalovém týmu Sršňů. I o přestávkách se mohou žáci sportovně vyžit. Najdete u nás trenažéry na basketbal, odpočinkové a gymnastické koutky, stolní tenis a je toho mnohem víc,“ prozradil ředitel Koc, co je základem úspěchu.

Na „Tyláku“ je řada volnočasových kroužků a děti tam hrají florbal, volejbal, házenou, šachy a trénují i karate. „Když dětem koupíte krásné nové věci, tak se proto víc zapálí. Musíte jim umět připravit nabídku a dát jim k tomu lidi, kteří je nadchnou,“ upozorňuje Koc v novém dílu magazínu ČT sportOlympiádě dětí a mládeže 2024.

Podobně vznik na škole Josefa Kajetána Tyla před 28 lety basketbalový oddíl Sršni Písek. „Založili jsme kroužek, na který přišlo šest chlapců, pak jsme se Sokolem Písek zaregistrovali klub a pojmenovali ho Sršni. Budovali jsme ho od začátku. Neměl jsem první rok žádnou vizi. Chtěl jsem tady ukázat basketbal. A až postupem času jsme začínali mít ambice,“ prozradil Miroslav Janovský, zástupce ředitele školy.

Sršni se nakonec probojovali až do nejvyšší mužské ligy. „Je to kombinace tvrdé práce, štěstí na dobré lidi, jako je náš šéftrenér Honza Čech. Tým je složený kompletně z odchovanců,“ řekl Janovský.

Klubem prošel i Vít Krejčí, který je v současnosti jediným českým hráčem v nejlepší soutěži světa NBA a v minulosti nastoupil i v barvách Jihočeského kraje na Olympiádě dětí a mládeže. „Vít tady na škole přímo nestudoval, protože je ze Strakonic, ale trénoval tady. Je to moc milý kluk a nikdy nezapomíná, odkud vyšel, a kdo mu pomohl. Když je tady u nás, tak si rád i s kluky zahraje a popovídá si,“ těší Koce.

Český reprezentant má na Základní škole Josefa Kajetána Tyla i basketbalové hřiště. „Jsme moc rádi, že nám v létě pomohl k novému krásnému hřišti, které se tady otvíralo a je pojmenováno právě po něm. Přispěl na něj větší částku společně s krajem či městem,“ dodal Koc.

líbil se ti článek?