Velká čest. Čech běžel v kolébce olympijských her s pochodní pro Paříž

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tenhle okamžik zůstane v jeho srdci navždycky. Gabriel Waage sklonil olympijskou pochodeň k olympijskému ohni a zažehnul ji. Oheň pak na své části štafety v Řecku – kolébce olympijských her – přenesl směrem k dějišti těch letošních v Paříži, kde se naplno rozhoří 26. července 2024. „Nikdy jsem si nemyslel, že pochodeň je tak těžká. Člověk vnímání sílu toho okamžiku i váhu pochodně,“ říká.

Předseda České softballové asociace a prezident té evropské se stal součástí výjimečných chvil, které provázejí blížící se start olympijských her, největšího sportovního svátku světa. Na pozvání Řeckého olympijského výboru se zúčastnil slavnostního zapálení olympijského ohně v Olympii. „Bylo to krásné, emotivní. Je to mimořádná věc.“

Rituál zapálení olympijského ohně ctí antické tradice, které doprovázejí umělecká vystoupení. „Program je opravdu velmi symbolický a připomíná přátelství mezi lidmi, což má v této době výjimečné opodstatnění.“

Ideálně mají olympijský oheň zažehnout paprsky slunce, což letos počasí neumožnilo. „Samotné zapálení je obřad bez veřejnosti uvnitř hradeb, promítá se na obrazovkách. Kněžky přišly s ohněm zapáleným v předchozích dnech, který je z hloubi duše a nitra země. Nevnímal jsem nic z toho jako divadlo, ale jako přenesení olympijských hodnot v tom nejširším slova smyslu,“ popisuje Gabriel Waage, člen Výkonného výboru Českého olympijského výboru.

Jako první štafetu převzal veslař Stefanos Ntouskok, zlatý medailista z her v Tokiu. Francouzského hostitele letošních her pak zastoupila Laure Manaudou, trojnásobná olympijská medailistka v plavání.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

„Na stráni přímo v Olympii bylo na dvacet tisíc lidí a dál pak štafeta probíhá Řeckem i za přítomností dětí, které mohou vnímat tradice i hodnoty jako fair play v té nejhutnější podobně,“ dodává Waage, který pochodeň nesl další den.

Štafeta s olympijským ohněm se z Řecka vydá po moři do francouzského Marseille. Procestuje část země, pak poputuje na zámořská území a poté znovu po francouzském území docestuje až do Paříže na zahájení letošních her, kterých se zúčastní 10 500 sportovců z více než 200 zemí světa. „Když dostaneš pochodeň a zapálíš oheň, nikdy ti to z duše nevymizí. Jsem poctěný a hrdý na to, že jsme jako Česko měli zastoupení,“ dodává Gabriel Waage.

Softball a baseball na olympijských hrách

V Paříži budou mít tyto pálkové sporty olympijskou pauzu, ale vrátí se do programu her v Los Angeles 2028. Softball se stal oficiálním olympijským sportem v Atlantě 1996, o čtyři roky později než baseball. Společně patřily do programu her do Pekingu 2008, pak se vrátily v Tokiu 2020, kde se těší mimořádné oblibě – stejně jako v USA.

líbil se ti článek?