Senzační úspěch! Rekordních 20 medailí vybojovali čeští sportovci na EYOF v Mariboru

EYOF 2023
EYOF 2023
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zaslouží velký potlesk a uznání. Čeští sportovci na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF) ve slovinském Mariboru získali 20 medailí. Jde o český rekord v počtu cenných kovů ve více jak 30tileté historii této multisportovní akce. „Máme všechny druhy medailí, hlavně hodně těch zlatých. Medaile jsou moc hezké, ale pro sportovce samotné je daleko víc ta zkušenost, kterou tady mohli zažít,“ řekl Martin Doktor, šéf výpravy.

Devět zlatých, čtyři stříbrné a sedm bronzových. Takový je výčet cenných kovů českých reprezentantů na EYOF v Mariboru, kde soutěžilo přes 2600 sportovců ze 48 evropských států. V celkovém pořadí národů Česko skončilo na skvělém 5. místě. Chvílemi dokonce útočilo i na nejvyšší pozice.

„Ostatní státy typu Itálie, Francie či Rumunska se divily, co se děje. Nebyly na tohle od nás zvyklé, ale fandily nám. A to bylo skvělé. Navíc bylo úžasné, že jsme z deseti sportů, ve kterých jsme zde soutěžili, získali medaile hned v sedmi,“ uvedl Doktor.

Čeští atleti vybojovali celkem jedenáct medailí, a stali se vůbec nejlepší atletickou výpravou v Mariboru. O zlato a bronz se postaraly české tenistky, premiéru závodu horských kol na EYOF ozdobil zlatem biker Kryštof Bažant. Po dlouhých 18 letech se radovala z medailí i gymnastika, a to ze stříbra a dvou bronzů. Bronz získalo i judo a plavání. A nakonec loňské 3. místo z Banské Bystrice obhájili volejbalisté.

Skvělým výkonům pomáhala i výborná parta pětadevadesáti českých reprezentantů ve věku od 14 do 18 let, která si vzájemně chodila fandit na závody a zápasy. „S takovou podporou se nedalo prohrát,“ usmívala se tenistka Julie Paštiková, jež na kurtech v Mariboru získala zlato v singlu a bronz v deblu s parťačkou Terezou Krejčovou.

Každý večer se pak tradičně ve vesnici vyhlašovali medailisté. „Bylo to skvělé. Moc se nám to líbilo, jaký se tady vytvořil společný tým napříč všemi sporty,“ těšilo zlatého dálkaře Petra Meindlschmida.

Příjemným překvapením a zpestřením pro české závodníky na EYOF byla i návštěva úspěšného dráhového cyklisty Tomáše Bábka, který jim osobně nejen fandil na sportovištích, ale debatoval s nimi i o tom, jak se připravit na přechod ze sportovní do další kariéry, porvat se s nároky vrcholového sportu, postavit se k porážkám či zvládnout první dopingovou kontrolu.

„Sám jsem mládežnickou olympiádu nezažil. Je tu skvělá atmosféra. Pro mladé sportovce je to vstupenka do olympijského světa. Mohou si tu v menším zažít, co by je pak mohlo překvapit a stresovat na olympijských hrách,“ mínil olympionik z Pekingu 2008 a Tokia 2020 a dvojnásobný medailista z mistrovství světa.

Evropský olympijský festival mládeže v Mariboru byl slavnostně zakončen v sobotu 29. července. Na ceremoniálu na Náměstí svobody byla předána „štafeta“ makedonskému Skopje, která bude hostit příští letní edici EYOF v roce 2025.   

„Českým sportovcům se povedlo v krátké historii již podruhé překonat rekord. Příští výprava má laťku posazenou hodně vysoka, a bude hodně těžké ji přeskočit, ale necháme se překvapit,“ dodal s úsměvem Martin Doktor.

líbil se ti článek?