Rekordy v odstínech fialové. Na hrách v Paříži budou zářit atleti i samotný stadion

Paříž 2024
Paříž 2024
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Před třemi lety byly na olympijských hrách v Tokiu překonány tři světové atletické rekordy, a navíc atleti dosáhli i na dvanáct nejlepších olympijských výsledků v historii. Organizátoři letošních her v Paříži míří ještě výš a vsadili při tom mimo jiné na unikátní barvu. Fialovou.

Celkově už na atletických drahách od společnosti Mondo padlo na různých akcích 300 světových rekordů. Neodmyslitelnou součástí olympijských her jsou od Montréalu 1976Paříž 2024 nebude výjimkou. A jelikož sportovci touží po co nejlepších výkonech, italská firma jim v tom chce být na největší sportovní akci světa nápomocná.

Po Tokiu její zaměstnanci opět zapracovali na designu buněk jednotlivých vrstev povrchu a díky zpětné vazbě od sportovců a rozsáhlému testování připravili novou směs granulátu, která má minimalizovat ztráty energie a zvýšit výkon. Z čeho se tedy skládá? Ze syntetického a přírodního kaučuku, minerálních složek, pigmentů a přísad, přičemž je až 50 % z nich vyrobeno z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Výjimečné přitom není jenom samotné složení, ale i barva. Společnost Mondo se dosud s olympijským požadavkem na jinou než tradiční terakotovou barvu nesetkala. Ale hry v Paříži jsou odlišné v mnoha směrech, a tak si organizátoři řekli o dva odstíny fialové – jeden světlejší a jeden tmavší.

„Dva odstíny fialové budou v televizních záběrech působit kontrastně a zvýrazní sportovce. Chceme, aby byli sportovci v popředí,“ vysvětlil Andrea Marenghi, manažer výzkumu a vývoje v Mondu. Celý vizuál pak doplní šedá odkazující na hry, které se v této metropoli konaly v roce 1924.

V Paříži bude většina atletických disciplín probíhat na Stade de France, a to od 1. do 11. srpna. Naživo tak na největším stadionu v zemi ocení speciální barvu přes 77 tisíc diváků. Stejný fialový háv bude mít ale i blízký Stade Annexe, na němž se budou atleti připravovat. Pokud u toho chcete být i vy, vstupenky můžete zakoupit zde.

líbil se ti článek?