Dva v jednom! Organizátoři her Paříž 2024 představili plakát, který spojuje

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tohle tady ještě nebylo. Organizátoři olympijských a paralympijských her Paříž 2024 v březnu představili oficiální plakát pro obě akce. A není ledajaký. Unikátní je svým provedením, jelikož jde rozdělit na dva plakáty. Jeden odkazuje na olympijské hry a druhý na paralympijské hry. Společně pak tvoří velký celek s dominantami jako jsou Eiffelova věž, budova Invalidovny nebo Vítězný oblouk. Na obrázku najdete i více než 40 olympijských a paralympijských sportů.

Jedinečný plakát ve stylu dva v jednom vytvořil francouzský umělec Ugo Gattoni. Jeho hlavním cílem bylo zachytit ducha her, symboly oslavující sport a velkolepou letní událost, která je otevřená pro všechny.

„Tato umělecká díla jsou mocnou připomínkou hodnot zastávaných hrami a přenášejí nás do sváteční a sportovní letní atmosféry, která nás za chvíli čeká. Otevíráme hry dokořán, tak otevřete oči dokořán,“ řekl po odhalení plakátů Tony Estanguet, šéf organizačního výboru her Paříže 2024.

Gattoni na plakátech usilovně pracoval čtyři měsíce a v ateliéru strávil při jeho tvorbě přes 2000 hodin. „Je to plakát, který by měl fungovat i za 100 let,“ myslí si umělec při pohledu na dílo s prvky surrealismu. Plakát je kouzlený v tom, že se na něj vydržíte dívat hodiny a pokaždé najdete něco nového, co vás zaujme či pobaví.

Voici les affiches officielles de #Paris2024 ! Plongez dans notre univers rêvé du sport dans la ville ✨

Zveřejnil(a) Paris 2024 dne Pondělí 4. března 2024

„Nechtěl jsem, aby to bylo něco nudného jako plakát jen s logem a datem, jak to obvykle bývá. Chtěl jsem vyprávět příběh. Chtěl jsem, aby to bylo hodně veselé, protože to bude v Paříži obrovská párty,“ usmíval se Joachim Roncin, umělecký šéf her 2024, když prozrazoval, jaká byla jeho vize a zadání. Ugo Gattoni odvážným výtvorem pak dokonale naplnil očekávání.

A pozor! Týden před startem olympijských her 19. července plakáty obživnou. Fanoušci, kteří si dílo zakoupí, najdou v balení QR kód, jež umělecký výtvor digitálně rozpohybuje.

Pozvánka na párty

Veselý a hravý styl mají nejen plakáty her Paříž 2024, ale i samotný grafický vizuál letošní velkolepé sportovní akce. Každé olympijské a paralympijské hry mají jiný vzhled, který odráží kulturu hostitelské země a to, co chtějí hry ztělesňovat. „Vzhled her v Paříži 2024 má pozvat lidi na párty, dobře naladit sportovce či vrýt do našich pamětí výjimečné výkony a skvělé momenty, které nás letos v létě čekají“ uvedl Estanguet.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Pařížský vizuál pracuje s modrou, červenou, zelenou a fialovou barvou. Čtvrce poskládané vedle sebe pak mají dohromady spojovat eleganci a lehkost ducha. Vizuál pokryje všechna olympijská sportoviště a ikonické stavby v Paříži a dalších městech, kde se budou hry spolupořádat.

líbil se ti článek?