Už stojí! V Paříži byla slavnostně dokončena olympijská vesnice

Paříž 2024
Paříž 2024
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Žádné honičky a velké dodělávky na poslední chvíli. Francouzi mají olympijskou vesnici hotovou už pět měsíců před startem her. Povedlo se jim to navíc v rekordním čase.

Sedm kilometrů severně od centra Paříže vyrostlo na 52 hektarech 82 budov, v nichž je 3000 apartmánů a 7200 dvoulůžkových pokojů. V rozlehlém areálu se nachází posilovny, nonstop restaurace, nealkoholický bar či pošta.

Velký komfort pro sportovce nabízí i lokalita, kde olympijská vesnice stojí. Přes 85 procent sportovců totiž bude ubytováno méně než 30 minut od místa konání své soutěže.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený The Olympic Games (@olympics)

Při stavbě se dbalo na udržitelnost. Používali se materiály a technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Díky použití nízkouhlíkového betonu, dřevěných konstrukcí a obnovitelným geotermálním vytápěním organizátoři tvrdí, že vesnice během své životnosti vytvoří přibližně poloviční množství uhlíkových emisí ve srovnání s budovami vystavěnými standardní technikou.

Více jak 14 000 sportovců a členů doprovodů z celého světa si budou moci dopřávat odpočinek v nově vybudovaných parcích či se scházet na zahradách, které jsou na střechách domů. V areálu je vysazeno i 9000 stromů a keřů. Spát se bude na postelích vyrobených z vyztužené lepenky a recyklovaných rybářských sítí. Proběhnout a projít se pak mohou u řeky Seiny, jež s vesnicí sousedí.

TOP 5 staveb spojených s olympiádou | Olympijské stavby

Oblast Seine Saint Denis byla v minulosti nechvalně proslulá kriminalitou a šlo o nejchudší a nejzanedbanější předměstí francouzské metropole. Tamní obyvatelé uvítali, že díky nově vystavené čtvrti se nyní zbaví špatné nálepky, a především vysoké kriminality.

„Udělali jsme vesnici, která je výkladní skříní, ale také manifestem toho, co dnes ve Francii umíme nejlépe, jako odpověď na hlavní otázky urbanizace 21. století,“ řekl Nicolas Ferrand, šéf společnosti, která vesnici vystavěla.

Po olympijských a paralympijských hrách bude zhruba třetina z 2800 bytů prodána. Další třetina bude určena pro sociální bydlení a zbytek na pronájmy, včetně těch pro studenty. V areálu budou i kanceláře, školy, obchody či park. Lidé se tam nastěhují koncem roku 2025.

Olympijská vesnice se pro sportovce slavnostně otevře 12. července, přesně dva týdny před zahájením her.

líbil se ti článek?