124 let dlouhá cesta k rovnocennosti. Hry v Paříži přivítají stejný počet mužů i žen

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tam kde to začalo to pomyslně i skončí. V roce 1900 začaly ženy na olympijských hrách v Paříži bojovat o své postavení na největší sportovní akci světa. Po více jak sto letech se ve stejné metropoli sejdou nejlepší sportovkyně s pocitem, že mají poprvé v historii rovnocenné postavení s muži.

124 let to trvalo! ❤️ V Paříži přivítají poprvé v historii stejný počet mužů a žen
(1:20)

Před 124 lety startovalo na olympijských hrách v Paříži 22 žen, pouhých 2,2 % ze všech sportovců. Reprezentovat navíc mohly pouze v tenisu, kroketu, golfu, jachtingu a jezdectví. Byla mezi nimi i tenistka Hedvika Rosenbaumová, která se sice nestala oficiální členkou výpravy, ale pro tehdejší Rakousko-Uhersko získala první olympijskou medaili, když obsadila třetí místo ve dvouhře i ve smíšené čtyřhře. Jako místo původu uvedla Prahu, můžeme tak mluvit o medaili z olympijských her pro naši zemi.

Navíc byla Rosenbaumová jednou z prvních žen na světě, která měla možnost cenný kov s pěti kruhy vybojovat. Na předchozích hrách v Athénách totiž startovali pouze muži. Vůbec první olympijskou medailistkou a rovněž vítězkou se stala švýcarská jachtařka Hélène de Pourtalès.

Trvalo 88 let, než sportovkyně tvořily na olympijských hrách alespoň čtvrtinu účastníků. Nad 40 % se podíl žen vyšplhal v Athénách 2004, rovnocenné poloviční zastoupení budou mít premiérově letos na hrách v Paříži.

Rovnoměrné genderové vyvážení ženskému sportu přinese větší vizibilitu a více příležitostí pro mediálním pokrytí. Olympioničky tak i díky tomu budou moct inspirovat ženy po celém světě a stát se vzory pro mladé sportovkyně.

Ester Ledecká⛷?Zrození legendy!
(2:38)

Těmi se spousta z nich již stala. Ester Ledecká v roce 2018 uhranula svět triumfem na snowboardu i na lyžích, k němuž jí vynesla neustávající dřina a dravé odhodlání. V Pchjongčchangu se tak stala první sportovkyní, jež na jedné zimní olympiádě vyhrála ve dvou různých odvětvích.

Sedminásobná olympijská medailistka a majitelka 21 titulů ze světového šampionátu Martina Sáblíková udivuje vytrvalostí už dvě desítky let. Ji samotnou přitom inspirovala další významná osobnost českého sportu – držitelka sedmi zlatých cenných kovů z olympijských her Věra Čáslavská. Gymnastka, která vynikala pohybovým talentem, ale i kuráží a odvahou.

Ve výčtu bychom mohli pokračovat. Dostali bychom se za hranice, do všech koutů světa. Vedle fantastických výkonů však svoji roli mají i rozličné odkazy či malé detaily. Logo her 2024 tak mimo jiné symbolizuje tvář Marianne, jež zpodobňuje Francii. Poprvé úplně to stejné sdílí i paralympijské hry. Trasa maratonského závodu zase povede ve stopách Pochodu žen na Versailles, k němuž došlo v průběhu Francouzské revoluce.

Olympijské hry a příběhy s nimi spojené s sebou pokaždé nesou možnost inspirovat. Přitom nezáleží na tom, zda jde o jednoho člověka nebo miliony lidí. Organizátoři letošních her rozhodnutím akcentovat rovné příležitosti ve sportu ukázali, že si to uvědomují a chtějí toho v pozitivním duchu využít.

líbil se ti článek?