Před 20 lety změnil Aleš Valenta svět akrobatického lyžování i svůj život

Zlaté příběhy
Zlaté příběhy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Neil Armstrong vykonal v červenci 1969 jako první muž na měsíci velký krok pro lidstvo. Aleš Valenta předvedl v února 2002 obrovský skok pro akrobatické lyžování. Na olympijských hrách v Salt Lake City vystřihl světovou premiéru: trojité salto s pěti vruty. Risk se vyplatil. Spektakulární kousek mu zajistil zlatou medaili. A také nesmírnou popularitu. Rodák z Šumperka se stal symbolem národa. Zazářil však i jinde než na zasněžených můstcích. Během dvaceti let, které 19. února uplynuly od amerického zázraku, uspěl jako tanečník, moderátor i podnikatel.

„Je to tam! Aleš Valenta to skočil!“ křičel komentátor České televize Petr Svěcený při jednom z nejdojemnějších momentů české sportovní historie. Skok double full – double full – full, který mimochodem ještě donedávna nebyl schopen nikdo zopakovat, změnil Valentovi život.

„Zájem o mou osobu se diametrálně zvedl. Po návratu to byl mediální masakr. Na druhou stranu já jsem nevyhrál v době, kdy mi bylo 20 let, já jsem ji vyhrál coby devětadvacetiletý chlap, takže jsem věděl, jak s pozorností médií pracovat, abych se z toho nezbláznil,“ vzpomínal.

 

Usměvavý fešák s bradkou byl najednou úplně všude. Stal se ikonou titulních stran, billboardů a televizí. Ženy ho milovaly, chlapi respektovali. Kdo s ním už nespolupracoval, toužil po tom. Smlouvu s ním podepsaly firmy jako Red Bull, Nike, T-Mobile, Toyota či Wrigley…

Jsem dost dítětem štěstěny, nikdy jsem nemusel být nějak proaktivní.

Svému sportu přitom Valenta nedominoval podobně jako třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková. Kromě triumfu v Salt Lake City vyhrál „už jen“ tři akce Světového poháru. Na sponzory ovšem působil jako magnet. A to i po závodění, s nímž musel seknout kvůli enormním potížím se zády v roce 2007. Dle své nátury už se totiž dávno předtím díval dopředu.

Mimosportovní kariéru měl v té chvíli dávno nastartovanou. „Už jsem provozoval sportovní centrum Acrobat Park. Věděl jsem, že se mu budu věnovat. Měl jsem tenkrát ale hned několik dalších nabídek,“ popsal Valenta, který jako kluk začínal s gymnastikou, skákal o tyči a až po roce 1989 přičichl k lyžařské freestyle kombinaci – baletu na lyžích, jízdě v boulích, skokům.

Aleš Valenta
06. 02. 1973, Šumperk
Freestyle lyžování
Počet zlatých medailí
1

Valentovo jméno, které se objevilo celkem na třech olympiádách (v Naganu 1998 byl dokonce čtvrtý), se ani ve sportovním důchodu ze světel reflektorů nevytratilo. Naopak. Jeho tvář a hlas už sice jako dřív nebyly v každé druhé reklamě, objevovaly se však jinde. Aleš například zvítězil v taneční soutěži StarDance, rozjel talk show Sportbar v rádiu Frekvence 1, pro Českou televizi uváděl Auto Moto Revue…

„Jsem dost dítětem štěstěny, nikdy jsem nemusel být nějak proaktivní. Nikdy jsem neměl obavy vstoupit do nových vod, naopak tyhle výzvy mám velmi rád, takže když pak přišla nabídka z rádia, kde jsem měl moderovat sportovní pořad, tak jsem do toho šel,“ okomentoval slavný akrobatický lyžař svůj přerod na moderátora.

Po zlatém skoku se Valentovi změnil i život osobní. Nedlouho po návratu z USA se v přímém přenosu pořadu Prima jízda seznámil s jeho moderátorkou Elen Černou a o rok později se vzali. Vychovali dceru Amélii a syna Denise a mimo jiné spolu také natáčí pro kanál Déčko České televize pořad Lvíčata o malých sportovcích.

„Elen mi byla v moderování tou nejlepší učitelkou a velkou rádkyní. Když jsem na začátku přišel do rádia, byl jsem úplný nováček a měsíc mluvil jen do zdi. Domů jsem vždycky nosil nahrávky, Elen je poslouchala a radila mi, kde mám ubrat, kde přidat a podobně.“

Dnes ve svém výcvikovém areálu v Šumperku nabízí zázemí světovým šampionům v akrobatickém lyžování a dělá marketingového ředitele ve společnosti H2 Global Group, která vyrábí jak doplňky stravy, tak i přístroje pro inhalaci. „Jsem teď extrémně zaneprázdněný, dělám marketing kolem využití molekulárního vodíku. Pomáhá hojivým procesům v těle, dá se využít při pěstování zeleniny ve vodě, je kolem toho spousta výzkumů a mě to baví. Musím plánovat, abych byl schopen všechno stihnout,“ prozradil Valenta.

líbil se ti článek?