Dojemná zrada. Íránec věnoval olympijské stříbro Izraelcům

Fosfa
Fosfa
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ukázal respekt k druhým. Judista Saíd Molláí udělal na hrách v Tokiu velice silné gesto, o kterém mluvil svět. Přestože Írán, kde se Molláí narodil, neuznává existenci státu Izrael, judista po úspěchu na olympijských hrách věnoval svou stříbrnou medaili židovskému státu.

Přes 20 zemí, mezi nimiž je i Írán, neuznává existenci Izraele. Sportovci z těchto zemí tak nejezdí na závody do židovského státu a pokud během turnaje mají narazit na soupeře z Izraele, tak jsou nuceni k utkání nenastoupit či předstírat zranění.

Právě tyto momenty zažíval i judista Saíd Molláí. Na mistrovství světa v roce 2019 byl přinucen, aby schválně prohrál semifinálové utkání. Ve finále by totiž narazil proti izraelskému judistovi, Sagimu Mukimu.

Děkuji Izraeli za dobrou energii. Tato medaile patří také Izraeli. Doufám, že Izraelci mají z tohoto vítězství radost.

Molláí by sám od sebe na něco podobného nepřistoupil, jenže před utkáním mu bylo od někoho z íránského velvyslanectví oznámeno, že v domě jeho rodičů v Teheránu jsou bezpečnostní složky. Judista byl tak donucen strachem o své rodiče utkání vzdát.

Jenže to byla poslední kapka pro dobrosrdečného judistu. Po šampionátu se rozhodl utéct do Německa, a nakonec přijal mongolské občanství a za svou novou adoptivní vlast nyní zápasil i na olympijských hrách v Tokiu.

Navíc se skamarádil s Izraelským rivalem Mukim. V Japonsku se oba zápasníci těšili, že se tentokrát utkají na turnaji pod pěti kruhy ve finále a Molláí nebude nikým nucen nenastoupit do boje o medaili.

Přání se mu splnilo na půl. Muki vypadl v Tokiu už v osmifinále. Molláí dokráčel až do finále, kde bojoval o zlato s domácím zápasníkem Takanorim Nagasem. Přestože ho Japonec porazil, za morálního vítěze označil rodilého Íránce a zvedl mu ruku nad hlavu.

Dojatý Molláí po finále promluvil pro televizní štáb izraelského sportovního kanálu. „Děkuji Izraeli za dobrou energii. Tato medaile patří také Izraeli. Doufám, že Izraelci mají z tohoto vítězství radost,“ prohlásil stříbrný judista a když domluvil, tak řekl TODAH, což izraelsky znamená děkuji.

Přijde vám to jako příběh pro Hollywood? Tak to nejste sami, kdo si to myslí, že by pouť Saída Molláího měla být zfilmována. Americké studio MGM Television oznámilo, že plánuje natočit dokumentární film a televizní seriál o přátelství Molláího s Mukim.

líbil se ti článek?