Bojovali nejen o vítězství, ale i za svobodu. Připomeňte si statečné olympioniky

Fosfa
Fosfa
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve sportu vždy ctili fair play a stejně tak i v osobním životě. Vybrali jsme pro vás tři statečné české olympioniky, kteří se postavili totalitnímu režimu, přestože věděli, že jim hrozí kriminál nebo jim totalitní mocipáni budou ničit život.

Nezradili své vnitřní přesvědčení. Hrdě a s obrovskou statečností čelili zlé moci, která se snažila ohnout páteř československého národa. Tahle trojice se však nikdy nesklonila.

Věra Čáslavská

Po senzačních výkonech na olympijských hrách v Mexiku byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa za rok 1968. Jenže slavná gymnastka nesouhlasila s tím, když do Československa v srpnu 1968 vtrhla okupační vojska. Zapojila se do politického života, když podepsala manifest Dva tisíce slov. Několikrát byla nucena, aby podpis odvolala, ale nikdy tak neučinila. Následně byla odvolána ze všech sportovních funkcí a živila se například i jako uklízečka. Kvůli jejím názorům ji totiž nechtěl nikdo zaměstnat. Do společenského života se vrátila až po listopadu 1989, kdy se stala blízkou spolupracovnicí prezidenta Václava Havla.

Věra Čáslavská - pocta legendě českého sportu
(0:49)

Jan Gajdoš

Stříbrný medailista z olympijských her v Amsterdamu 1928 a trojnásobný mistr světa ve sportovní gymnastice z roku 1938 byl známy bouřlivák a bojovník, který se od mládí jen velmi nerad smiřoval s neúspěchy. Po okupaci českých zemí se zapojil do činnosti odbojové organizace Obec sokolská v odboji a následně organizace Jindra. Jeho brněnská skupina se zaměřovala především na zpravodajskou činnost a na přípravy ozbrojeného povstání. Gestapo jej zatklo v lednu 1944 a do konce války vystřídal tři nacistické věznice, v nichž čekal na rozsudek. Dočkal se konce války, ale o půl roku později zemřel na následky věznění.

Dana Zátopková

Na rozdíl od svého muže nikdy nevstoupila do KSČ. Navíc pocházela z rodiny Ingrových, která byla komunistům trnem v oku. Stejně jako Čáslavská i manželé Zátopkovi podepsali Dva tisíce slov. Emil po velkém nátlaku svůj podpis odvolal, ale i tak musel jít čtyřnásobný olympijský vítěz na šest let vrtal studny a bydlel v maringotce. Problémy s prací měla i Dana, kdy mohla trénovat oštěpaře, ale za nejnižší možný plat. Svůj podpis přesto olympijská vítězka neodvolala.

Odešla LEGENDA DANA ZÁTOPKOVÁ!

líbil se ti článek?