Moje cesta: Má to odpich! Vyrazte do stopy s bratry Svobodovými

Toyota
Toyota
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Je po vánočních svátcích a blíží se konec roku. Ideální čas vyrazit do hor na lyže. Chcete se postavit na běžky, ale máte strach, jestli to zvládnete? Nebojte se! Podívejte se na rychlokurz běžeckého lyžování, který vám dají olympijský vítěz David Svoboda a jeho bratr Tomáš.

Nejdůležitější je vybrat správně běžky. „Musíte ale vědět, jestli chcete bruslit nebo jezdit klasicky. Na bruslení jsou kratší lyže, aby se vám s nimi dobře manipulovalo. Hůlky mají být delší, aby se vám dobře odpichovalo. U klasického běžeckého lyžování je to přesně naopak,“ upozorňuje David Svoboda.

Pokud jste se rozhodli, jakou technikou budete jezdit, můžete si v dnešní době objednat lyže i hůlky přes internet a ani nemusíte do prodejny. „Stačí znát výšku, hmotnost, své schopnosti a dovednosti,“ říká olympijský vítěz z Londýna 2012.

Začínajícím běžkařům pak bratři doporučují kratší a stabilnější lyže. Zkušenějším lyžařům zase delší lyže. V rychlokurzu se dozvíte i to, jak běžky voskovat či žehlit.

A samozřejmě vám i ukáží správnou techniku lyžování. „Základní tipy jsou u bruslení jednodobý a dvoudobý rytmus. Při běhu do kopce se používá asymetrické dvoudobé bruslení,“ prozrazuje David Svoboda.

Podívejte se na video, a pak už vám nic nebrání v tom, abyste vyrazili do běžecké stopy, které jsou na českých horách vždy skvěle připraveny. Tak SKOL!

líbil se ti článek?