Krize jako příležitost. MOV hledá další cesty ke zlepšení

MOV
MOV
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Snížení nákladů na pořádání olympijských her i kandidatury na ně. Posílení role sportovců a víc peněz na jejich podporu. Rovné zastoupení mužů a žen ve sportu. Ekologická udržitelnost. Nejen těmto tématům se věnovala Olympijská agenda 2020, reforma olympijského hnutí z roku 2014. Téměř všechna doporučení z ní se podařilo Mezinárodnímu olympijskému výboru splnit. Teď na ni naváže strategie Agenda 2020+5.

„K Agendě 2020 jsme přistoupili pod heslem: Změnit se, nebo být změněn. To platí stále. Svět kolem nás se neustále vyvíjí a nic to nedokládá lépe než probíhající pandemie nemoci COVID-19 a její dopady na společnost. Ačkoli je doba náročná, pokud vyvodíme správné závěry, můžeme současné okolnosti proměnit v příležitost. Abychom to dokázali, musíme se bez otálení zabývat budoucností. Proto jsme připravili Agendu 2020+5,“ vysvětlil Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru.

Svět kolem nás se neustále vyvíjí a nic to nedokládá lépe než probíhající pandemie nemoci COVID-19 a její dopady na společnost.

 Spojení fyzického a digitálního světa

Patnáct doporučení vzniklo s cílem posílit roli sportu ve společnosti a ochraňovat olympijské hodnoty. Vycházejí z těchto základních pilířů: důvěryhodnost, udržitelný vývoj, ekonomická a finanční odolnost a zároveň odolnost proti finančním a ekonomickým dopadům pandemie, které budou ovlivňovat priority vlád a společností, posílení digitalizace a také větší solidarita. O té mluvil Thomas Bach po svém znovuzvolení do čela MOV i v souvislosti s olympijským heslem Rychleji, výše, silněji. „Za pomlčku bychom mohli dodat ještě slovo společně,“ navrhl ke zvážení.

Jednotlivá doporučení se pak týkají olympijských her, sportovců, koordinace sportovních akcí, společenské role sportu, spojení s obory mimo olympijské hnutí, řádné správy i hledání nových zdrojů financí.

Zohledňují také zásadní posun role digitálního prostředí v době pandemie, a to z pohledu rozvoje on-line platforem i propojení sportovních aktivit s virtuálním prostředím (závody na dálku například v cyklistice i počítačové hry, u nich narostlo užívání v době pandemie o 75 %). „COVID-19 urychlil digitalizaci společnosti. Fyzický a digitální svět se postupně spojují. To nám dává příležitost přijmout digitální technologie jako silný nástroj k přímějšímu oslovování lidí, propagaci olympijských hodnot a aktivního zapojení do sportu, zejména u mladých lidí,“ uvádí MOV.

Česká stopa i strategie

Důležitou součástí je ochrana životního prostředí, která se dotýká také pořádání olympijských her. Po Paříži 2024 už by se například neměla stavět žádná nová sportoviště – ta již existující v dějištích her doplní dočasná.

„V tomto ohledu udělal Mezinárodní olympijský výbor obrovský posun,“ říká Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy, který se podílel na hodnocení kandidatur na pořádání zimních olympijských her v roce 2026, jež bude i díky stávající infrastruktuře hostit Itálie. „A my se na domácí půdě snažíme navazovat na kroky MOV. Digitální strategii řešíme již řadu let, patříme ke špičce v Evropě a díky tomu jsme dokázali oslovovat fanoušky i v době pandemie. I v jiných oblastech již také následujeme myšlenky Agendy 2020 a 2020+5 – to je příklad projektu ASAP, který nám má pomoci vytvořit naši vlastní strategii udržitelnosti ve všech jejích ohledech,“ dodal Kumpošt.

Předseda ČOV Jiří Kejval jako člen MOV a předseda jeho marketingové komise představoval kolegům doporučení číslo 15, které se týká inovací v oblasti získávání příjmů. „Navazujeme na práci z předchozího čtyřletého období, kdy se podařilo zdvojnásobit příjmy od sponzorů a výrazně navýšit příjmy od majitelů vysílacích práv na olympijské hry. Do budoucna chceme zkvalitnit naše služby a soustředit se na dvě hlavní věci – digitální komunikaci a nový byznys model v oblasti hospitality.“

 Podpora sportovců

Vedle již probíhajících programů pro sportovce se chce MOV v rámci Agendy 2020+5 zaměřit na další posílení čistého sportu i podpory sportovců po kariéře, a to včetně pracovních příležitostí. Zároveň chce více propagovat „cestu k olympijským hrám“, tedy účast sportovců na kvalifikačních a dalších soutěžích. S tím souvisí koordinace sportovního kalendáře a podpora dalších multisportovních akcí vedle olympijských her. Dalšími cíli jsou například užší propojení s kulturou, vědou i různými sociálními skupinami, ale také posílení přístupu v oblasti lidských práv.

Kompletní Agendu 2020+5 najdete ZDE.

Co se povedlo v rámci Agendy 2020

  • Náklady na kandidaturu na pořádání olympijských her klesly o 80 %.
  • Udržitelnost: například důraz na využití již existujících nebo dočasných sportovišť pro olympijské hry – v Paříži 2024 jich bude 95 %, pro Los Angeles 2028 se nepočítá s výstavbou žádného nového trvalého sportoviště. Více ZDE.
  • Zvýšení prostředků na boj s dopingem o 60 milionů dolarů.
  • Podpora sportovců v rámci Olympijské solidarity pro tento olympijský cyklus narostla o téměř 300 milionů dolarů.
  • Posílení společenského významu sportu – například start společného týmu Jižní a Severní Koreje na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018.
  • Rovné podmínky ve sportu – vyrovnaná účast sportovkyň a sportovců na olympijských hrách i Olympijských hrách mládeže. Zvýšení zastoupení žen v rozhodovacích pozicích v rámci Mezinárodního olympijského výboru – více ZDE.
líbil se ti článek?