Olympijská Agenda 2020 schválena

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Mezinárodní olympijský výbor schválil na svém 127. zasedání strategický plán vývoje olympijského hnutí. Členové MOV v Monaku odsouhlasili již během prvního dne všech čtyřicet doporučení Agendy 2020.

O každém doporučení se hlasovalo jednotlivě, všech 40 bodů strategického dokumentu získalo plnou podporu 96 hlasujících členů MOV. Nikdo z přítomných nehlasoval proti, nikdo se hlasování nezdržel. Předseda MOV Thomas Bach, který před rokem a půl začal s přípravami strategického programu, poděkoval členům zasedání za „velmi důležitý a pozitivní den pro MOV a olympijské hnutí vůbec."

„Rychlost, s jakou byla Agenda 2020 schválena, ukázala velkou podporu a odhodlání členů MOV pro její realizaci," řekl Thomas Bach na tiskové konferenci po zasedání. „Bylo to velmi, velmi pozitivní překvapení, ale následovalo po mnoha konstruktivních jednáních.“

„Pokud by mi někdo před půldruhým rokem řekl, že se dnes bude rozhodovat o tak revolučním dokumentu, považoval bych ho za snílka. Je to opravdu příjemné překvapení a rychlé schválení demonstrací toho, že celé olympijské hnutí chce jít touto novou cestou," dodal předseda ČOV Jiří Kejval. „Strategická doporučení v Agendě 2020 plně podporujeme a jsem velmi hrdý na to, že jsme se na příprava aktivně podíleli."

Nová pravidla

Mezi nově přijatá doporučení patří např. větší důraz na disciplíny v programu olympijských her. Pro letní je stanoven limit na 310 sad medailí a 10 500 sportovců, pro zimní pak na 100 sad medailí a 2900 sportovců. Další přijatá pravidla umožní přesun soutěží i do jiných zemí, než v jaké sídlí pořadatelské město. To by se mohlo dotknout již her v Pchjongčchangu 2018. Jihokorejští pořadatelé totiž uvažují o umístění soutěží, k nimž je nezbytné ledové koryto, do japonského Nagana.

Ostatní pravidla zahrnutá v Agendě 2020 mají za cíl zjednodušit a zlevnit kandidaturu na pořádání olympijských her. MOV také odsouhlasil spuštění nového televizního online kanálu od příštího roku. Fanoušci se tak přes internet dostanou k bohatému archivnímu materiálu nebo vybraným aktuálním soutěžím.

Podrobné informace k strategickému dokumentu Agenda 2020 najdete zde.

líbil se ti článek?