Medaile či stupně vítězů z recyklovaných materiálů. I tak olympijské hnutí chrání planetu

Udržitelnost ve sportu
Udržitelnost ve sportu
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vozidla na vodíkový pohon. Olympijské medaile vyrobené z kovů z recyklovaných mobilních telefonů. Nebo stupně vítězů připravené z téměř 25 tun plastových odpadů, které posbíraly japonské domácnosti, firmy i 113 škol. I to jsou kroky, díky kterým budou olympijské hry v Tokiu udržitelnější.

Celé olympijské hnutí se snaží zmírňovat ekologické dopady na Zemi. „Sport závisí na zdravé planetě,“ řekl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. „Jako lídr olympijského hnutí má MOV zodpovědnost, ale také příležitost chránit naše klima.“

Udržitelnost je jedním z hlavních témat strategie MOV v posledních letech i do budoucnosti. Proto se v reakci na rostoucí klimatickou krizi MOV přizpůsobuje Pařížské dohodě o změně klimatu, jejímž cílem je omezit globální oteplování výrazně pod dva stupně Celsia, a stanovil si cíl snížit do roku 2030 své přímé a nepřímé emise skleníkových plynů o 45 procent.

Pomáhá tomu například „Olympijský les“, který je součástí projektu Organizace spojených národů zaměřeného na zastavení rozšiřování pouští a polopouští. Díky tomu bude MOV do roku 2024 odstraňovat z atmosféry víc uhlíku, než vydává. Jeho sídlo, Olympic House v Lausanne, je jednou z nejudržitelnějších budov na světě.

K jeho prioritám patří také udržitelnost olympijských her, k níž se budou muset připojit všichni budoucí organizátoři. Olympijské hry v Tokiu letos v létě i zimní v Pekingu 2022 se zavázaly k uhlíkové neutralitě. Tokijské hry už v přípravách hojně propagovaly recyklování materiálů. V Pekingu by měla všechna dějiště her využívat stoprocentně obnovitelnou energii. U ledových sportů se bude používat chladící zařízení s technologií s nízkým dopadem na klima.

Olympijská kolekce pro Tokio je tady! Podívejte se.

Hry v Paříži 2024 proběhnou na většině již stávajících sportovišť a nové stavby budou šetrné, takže uhlíkové stopa se má oproti předchozím hrám snížit na polovinu. Využití již existujících sportovišť bude zásadní i v Los Angeles 2028, kde si organizátoři dali za cíl díky smysluplným opatřením v rámci udržitelnosti stanovit nový „standard“ pro velké sportovní akce a události.

líbil se ti článek?