Životní zážitek! Trénink s oštěpařkami před odletem na hry v Tokiu

Olympijská nadace
Olympijská nadace
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ještě před odletem na své první olympijské hry se na Českou olympijskou nadaci obrátila Irena Gillarová, která chtěla splnit dvojčatům Slavíkovým jejich sen. Holky, které se dlouhé roky věnují atletice, se toužily setkat se známým atletem.

Kája i Majda byly odmala vedené ke sportu, který je naplňoval. Nejprve se začaly věnovat aerobiku, Kája pak přesedlala na plavání a Majda se začala věnovat atletice. Kvůli neustálému dření v bazénu a finanční situaci rodiny Kája s plaváním skončila a jako Majda se stala atletkou. Sport holkám pomohl vyrovnat se se ztrátou tatínka, který zemřel, když jim bylo jedenáct let. Nyní se již osmnáctiletá dvojčata vypravila do Nymburka, kde na ně čekal den plný zážitků naplánovaný Irčou Gillarovou. 

Setkání se uskutečnilo v prostorách SKP Nymburk, kde se konal poslední tréninkový týden svěřenců Jana Železného. Majda s Kájou tak měly možnost poznat oštěpařky Irenu Gillarovou, Nikolu Ogrodníkovou, Nikolu Tabačkovou a oštěpaře Jakuba Vadlejcha, Petra Frydrycha a Jana Železného.

"Moc bych chtěla poděkovat tréninkové skupině v čele s Honzou Železným, že si v předolympijské hektické době udělali čas na krásný skutek a zatrénovali si s našimi mladými atletkami. Jsme za to velmi vděční", říká manažerka České olympijské nadace Veronika Opršalová.

Irča, která dvojčatům přání plnila, se holek okamžitě po příjezdu ujala. Svým úsměvem a otevřeným přístupem si nás všechny okamžitě získala. S Majdou a Kájou si povídala o jejich příběhu, jejich sportování, představila jim zbytek tréninkové skupiny, a co je na setkání čeká. Když byla tréninková skupina kompletní, nebyl důvod, proč dál otálet.

Irča, Nikča a Božka (Nikola Ogrodníková) vzaly holky do party a ihned mohl začít společný trénink plný zábavy a historek. Holky se dozvěděly například to, že na Hry XXXII. olympiády Tokyo 2020 se kvalifikovalo jen 32 oštěpařek, proč Nikole Ogrodníkové přezdívají všichni ostatní ze skupiny Božka, nebo jak vypadá jejich týdenní tréninkový plán. 

Kromě všech zajímavostí, co dvojčata zjistila, si vyzkoušela i různé tréninkové fáze. Nejprve je čekalo zahřívací kolo, při kterém se skupinově rozběhaly, následované strečinkem. Holky si zkusily i běžeckou abecedu včetně jednotlivých cviků přes překážky. Dále společně běhaly rovinky, ve kterých mezi sebou postupně závodily.

Po náročném dopoledni se holky spolu s Božkou přesunuly v její nové Toyotě do restaurace, kde na ně čekala i Irča Gillarová, Nikča Tabačková a Jan Železný. Po vynikajícím obědě si holky ještě zatrénovaly. Viděly, jak hází oštěpem jejich idoly a samy si hod vyzkoušely a vydaly se spokojené a usměvavé na cestu domů.

Akce se zúčastnila i Česká televize. Reportáž ze setkání byla vysílána v pořadu Branky, body, vteřiny. 

líbil se ti článek?