Česká olympijská nadace letos rozdělila bezmála 1 700 000 korun. Mladé sportovce i nadále podporujeme!

Olympijská nadace
Olympijská nadace
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sportuje už od pěti let a na první pohled na ní nepoznáte, že od narození neslyší. Má kochleární implantát a výborně odezírá ze rtů. Při golfu Zuzku její hendikep nijak neomezuje. Ale jelikož žije jen s maminkou, potřebuje finanční pomoc, aby u sportu mohla zůstat. Matyášovi zase učarovala florbalová parta. „Moc rád se vídám se spoluhráči,“ vysvětlil. Trénuje čtyřikrát týdně, o víkendech hraje na turnajích. Jeho maminka prodělala rakovinu a je v invalidním důchodu. Roční poplatek za florbal je proto nad její možnosti.

To jsou dvě z mnoha dětí, které na jejich sportovní cestě podporuje Česká olympijská nadace. V září mezi 132 malých sportovců rozdělila 745 000 korun a letos podpořila 393 dětí celkovou částkou 1 694 300 korun. Za osm let činnosti rozdala mezi 3093 žadatelů přes 17 milionů korun.

„Děkujeme za dlouhodobou podporu našim stálým partnerům, kterými jsou Sazka a Česká televize, a všem, kdo nám pravidelně pomáhají,“ řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru. „Letos se nám podařilo získat spoustu prostředků také od individuálních dárců, a to díky Everest Challenge s bikerem Jardou Kulhavým nebo díky příspěvkům z T-Mobile Olympijského běhu.“

Současná situace kolem onemocnění Covid-19 sice sportování nepřeje, sport je však základem zdravého životního stylu a prevence proti nemocem. Už teď se proto chystá další kolo podpory, které proběhne na jaře roku 2021. Uzávěrka kompletních žádostí je 28. února2021 a zákonní zástupci je mohou odevzdat ZDE.

Česká olympijská nadace podporuje sportovce ve věku 6 až 18 let. Nezáleží přitom na talentu, ale na chuti sportovat. Dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí proplácí konkrétní věci – členské příspěvky, kurzy, kroužky či soustředění. „I když teď vaše děti kluby nenavštěvují, můžeme jim pomoci se sportovním vybavením. V aktuální době je více než kdy jindy potřeba pravidelný pohyb,“ potvrdila Martina Voříšková, ředitelka nadace.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Klara Spilkova (@spilkovaklara)

Splněná přání

Členské příspěvky či sportovní vybavení hradí nadace dětem z téměř stovky různých odvětví. „A i nadále se budeme snažit o co nejširší podporu,“ ujistil Graclík. Kromě toho Česká olympijská nadace plní sny malých sportovců. „V poslední době se tak podpořené děti mohly setkat a zatrénovat si s atletem Pavlem Maslákem, golfistkou Klárou Spilkovou nebo se projet na kole s bikerem Jaroslavem Kulhavým a podívat se do zázemí jezdkyně Anny Kellnerové,“ uvedla Voříšková.

„Těším se z toho, že pomáháme dětem sportovat a umožníme jim plnit si sny,“

Třeba právě šestnáctiletá neslyšící golfistka Zuzana Lesse, která s odvahou bojuje nejen ve sportu, ale i se svým zdravotním handicapem, si odnesla ze setkání s Klárou Spilkovou i dárek v podobě bagu. „Společný trénink s Klárkou byl ohromným zážitkem nejen pro Zuzku a jejího kamaráda z golfu Lukáše, ale i pro nás – rodiče,“ líčila její maminka Kateřina.

Prezidentem nadace je Jan Železný, trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa v hodu oštěpem. Patrony pak olympijští medailisté od zimních olympijských her ve Vancouveru 2010. „Těším se z toho, že pomáháme dětem sportovat a umožníme jim plnit si sny,“ řekl biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna a druhý muž Her v Riu de Janeiro 2016 na jaře zdolal na Lysé hoře nadmořskou výšku Mt. Everestu a pomohl získat pro nadaci půl milionu korun. „Ke sportu má mít přístup každý,“ dodal.

Nejčastěji podporované sporty

430 fotbal

257 basketbal

252 florbal

244 lední hokej

204 gymnastika

201 plavecké sporty

140 judo

138 atletika

137 taneční sporty

97 tenis

90 jezdectví

87 lyžování a snowboarding

líbil se ti článek?