Odešla usměvavá legenda. Olympijská vítězka Olga Fikotová zesnula ve věku 91 let

NEZAPOMENEME
NEZAPOMENEME
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Okouzlující úsměv, vždy plná energie a velice přátelská. Tak si budou lidé navždy pamatovat Olgu Fikotovou Connolly, která zesnula 12. dubna 2024 ve věku 91 let. Pro Československo vyhrála zlato na hrách v Melbourne 1956 v hodu diskem. Po nucené emigraci čtyřikrát reprezentovala na olympiádě svůj nový domov Spojené státy americké. A dostalo se jí obrovské cti. Na hrách v Mnichově 1972 jako první sportovec narozený mimo USA nesla na slavnostním zahájení vlajku s hvězdami a pruhy.

Zažila příběh jako z románu. Na olympijských hrách v Melbourne 1956 se Olga Fikotová zamilovala do amerického kladiváře Harolda Connollyho, který si stejně jako ona odvezl z Austrálie zlatou medaili. Jenže jejich lásku komplikovala studená válka.

Fikotové soudruzi v Československu nechtěli povolit sňatek s americkým sportovcem. Nakonec se po přímluvě manželů Zátopkových u prezidenta Antonína Zápotockého mohla provdat, a to přímo v Praze na Staroměstském náměstí, kam na velkolepou událost dorazilo 30 tisíc lidí!

Přestože paní Olga chtěla nadále soutěžit za Československo, komunisté jí to zakázali a dokonce lhali, že se reprezentace vzdala. Naštěstí ji nová vlast brzy přijala za svou. Olga Fikotová nastoupila v barvách USA na čtyřech olympiádách. V Mnichově 1972 dokonce měla čest nést vlajku americké výpravy během zahajovacího ceremoniálu jako vůbec první „neamerická“ vlajkonoška.

Manželství Connollyových vydrželo do rozvodu sedmnáct let a oba úspěšní atleti spolu vychovali čtyři děti. I po odloučení spolu skvěle vycházeli až do smrti Harolda v roce 2010. Paní Olga se po ukončení kariéry stala sociální pracovnicí a pomáhala chudým lidem nebo přistěhovalcům.

Do své vlasti se poprvé podívala až téměř po padesáti letech v roce 2006. O dva roky později pak v Praze obdržela Cenu fair play Českého olympijského výboru a setkala se tehdy i se svou kamarádkou Danou Zátopkovou.

Olga Fikotová Connolly zůstala u sportu až do pozdějšího věku. Získala certifikát instruktora fitness na University of California v Irvine a v roce 2017 přesídlila do Nevady, kde působila jako trenérka v Las Vegas. „Jsem osobní trenér a cvičební terapeut ve fitness klubu. Snažíme se pomoct i lidem, kterým se rozvinuly chronické problémy tím, že zanedbávali nebo špatně využívali své tělo,“ prozradila tehdy osmaosmdesátiletá paní Olga.

Olga Fikotová
13. 11. 1932, Praha
Atletika
Počet zlatých medailí
1
líbil se ti článek?