Dvojitá oslava sportovního umění v Muzeu fotografie

Česká olympijská akademie
Česká olympijská akademie
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci a Česká olympijská akademie zvou na jedinečnou dvojitou výstavu oslavující sportovní umění. Návštěvníci se mohou těšit na snímky od dvou českých fotografů: Barbory Reichové a Karla Nováka.

Nezlomní: Olympionici

Výstava Barbory Reichové, přední současné sportovní fotografky, nabídne jedinečný pohled do světa vrcholového sportu a oslaví sílu a odolnost olympioniků. Reichová, která se zúčastnila šesti olympijských her, zachycuje na svých snímcích nejen samotný sportovní výkon, ale i atmosféru přípravy, náhled do zákulisí a soukromí sportovců.

Dejte si s námi dvojitou! ✌🏻 Zveme vás do Jindřichova Hradce na jedinečnou výstavu oslavující sport! 🖼️ Proč dvojitou? 🤜🏻 olympijskytym.cz/sportovni-umeni

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Úterý 16. dubna 2024

Výstava bude rozdělena do tří částí:

Příprava v nejtěžších chvílích: Dokumentuje přípravu olympioniků na olympijské hry v Tokiu v roce 2020 v náročných podmínkách pandemie covid-19.
Síla a krása sportovců: Portréty sportovců v kombinaci s jejich sportovním náčiním zdůrazňují jejich sílu, odhodlání a vášeň pro sport.

Olympijské momenty: Fotografie z olympijských her ve Vancouveru 2010, Soči 2014, Riu 2016, Pchjongčchangu 2018, Tokiu 2020Pekingu 2022 doplněné o olympijské předměty a maskoty přiblíží atmosféru největšího sportovního svátku světa.

Karel Novák: malíř sportu

Výstava představuje dílo jednoho z nejvýznamnějších českých sportovních fotografů Karla Nováka (1925–2007). Návštěvníci se mohou těšit na unikátní soubor fotografií, zachycující nejen slavné okamžiky československé sportovní historie, ale i běžný život sportovců v olympijských vesnicích či v jejich domácím prostředí.

Novák se proslavil především snímky československých olympioniků z 50. a 60. let minulého století. Jeho objektiv zachytil legendární zlaté triumfy Věry Čáslavské, Emila Zátopka, Olgy Fikotové, Jiřího Rašky či Jiřího Dalera. Stal se dvorním fotografem Československého olympijského výboru a zúčastnil se osmi olympijských her.

Výstava je doplněna o QR kódy, které propojují snímky s audio nahrávkami Českého rozhlasu. Návštěvníci si tak oživí klíčové momenty naší sportovní historie a doslova se ponoří do atmosféry olympijských her.

Výstava „Nezlomní: Olympionici“ potrvá až do konce roku 2024, výstava „Karel Novák: malíř sportu“ je otevřena do 12. září 2024.

líbil se ti článek?