Obezita i těžké tašky školáků. Fyzioterapeut Vrbický mluví o dětských strašácích

Děti a pohyb
Děti a pohyb
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Se začátkem školního roku častý jev. Předkloněné dítě, které na zádech nese těžkou aktovku plnou učebnic. „Školní aktovky mi nevadí. Vadí mi, co v nich děti nosí. Dětské svaly jsou přetížené a nemají ještě ideálně vyvinutou konstrukci těla na to, aby v nich nosily 7 či 8 kilo. Ideální by bylo mít jedny učebnice doma a jedny ve škole,“ radí Fyzioterapeut David Vrbický, který upozorňuje rodiče i na problémy s obezitou u dětí.

Obezita je strašák, kterému je třeba se u dětí do budoucna vyhnout. „Z obezity pramení problémy s kardiovaskulárním systémem, cukrovkou a dalšími nemocemi. A když se nebudou děti hýbat, pocítí to páteř,“ varoval Vrbický v pořadu Českého rozhlasu Blízká setkání.

„I děti fyzioterapeutů sedí u tabletu a počítače,“ ujišťuje David Vrbický v Blízkých setkáních Terezy Kostkové na...

Zveřejnil(a) Český rozhlas Dvojka dne Úterý 20. září 2022

Když už chceme, aby děti začaly sportovat, musíme pro ně zvolit i správnou pohybovou činnost. „Doporučuji všem dětem základní atleticko-gymnastickou průpravu, aby dítě umělo udělat kotoul, dřep či stojku,“ řekl vedoucí fyzioterapeut Ústřední vojenské nemocnice.

Pokud může doporučit vhodný sport pro děti, tak se mu jeví jako ideální na tělesnou průpravu judo. „I plavání je komplexní a skvělá záležitost. Nejsem ale příznivcem sportů jako ragby či americký fotbal. Jsou tam otřesy a nárazy,“ zdůrazňuje Vrbický.

líbil se ti článek?