Pohybová zdatnost dětí se stále zhoršuje. Nejhůř jsou na tom nejmenší školáci

Děti a pohyb
Děti a pohyb
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nová měření, nová data přináší projekt Sazka olympijský víceboj. Dlouhodobá měření pohybové zdatnosti ukazují, že děti se stále zhoršují. Aktuální výsledky nabízejí srovnání před covidem a po něm. Největší zhoršení pohybové zdatnosti v roce 2022 bylo u dětí, které nastoupily do prvních tříd během covidu, tedy v roce 2019 a v roce 2022 jim bylo osm až devět let.

„Obětovali jsme jednu generaci dětí a teď jasně vidíme výsledky. Tyto děti se nezapojily do pravidelného sportování v oddílech, protože sportovní svazy nemohly v té době dělat nábory. Nyní je na nás, abychom je ke sportu přitáhli,” říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „V tuto chvíli čelíme pandemii obezity. Podle Ministerstva zdravotnictví se zhoršila obezita u dětí během pandemie o 60%. Tento trend je třeba zastavit. Podle odhadu studie Národní strategie zdraví vydá náš stát ročně 132 miliard na léčbu spojenou s obezitou, což je rozpočet Národní sportovní agentury na 25 let. Když část těchto peněz dokážeme dát do sportu, budou naše děti zdravější. Tohle téma musíme řešit každý den a obzvlášť teď, kdy hrozí, že se sport stane finančně těžko dostupným pro nízkopříjmové rodiny.”

Měření pohybové zdatnosti probíhá už od roku 2010 na vzorku více než 1000 základních škol a víceletých gymnázií v celé České republice. Unikátní výsledky analyzoval Tomáš Perič z FTVS UK.

„Největší propad je především v běhu a to jak ve vytrvalostním, tak ve sprintu. Právě tyto dovednosti jsou nejvíc navázány na pravidelný trénink. Naopak výsledky, které pravidelné sportování tolik neovlivňuje, jako je skok z místa či rovnováha, jsou srovnatelné s těmi před covidem,” upřesňuje Perič.

Srovnávají se vždy disciplíny, jako je například sprint na 60 metrů, sedy lehy nebo skok z místa. Děti zároveň získají analýzu svých sportovních předpokladů, jejíž součástí je doporučení vhodného sportu. Výsledky měření od roku 2010 do roku 2020 i ve srovnání podle krajů měst a vesnic naleznete ZDE.

Kateřina Emmons: Sport v nás probouzí odhodlání
(2:36)

„Sazka olympijský víceboj je největší český sportovní projekt, kterým chceme rozhýbávat děti ve školách. Nezáleží na sportovní zdatnosti jednotlivých žáků a žákyň. Důležité je, aby si děti vytvořily ke sportu hezký vztah a přirozeně ho zařadily do života. Za více než 8 let už se povedlo zapojit přes 940 tisíc dětí,” říká mluvčí společnosti Sazka Veronika Diamantová. 

Součástí projektu jsou i tréninky s olympioniky, které mohou zapojené školy vyhrát. „Baví mě předávat zápal pro sport dalším dětem. Tréninky ve školách mě vždycky nabíjí a doufám, že děti si náš společný čas také užívají. Snažím se jim předat i to, že sport jim dá skvělé kamarády, plno zážitků a dobrou náladu,” popisuje svou zkušenost s projektem Lukáš Rohan, stříbrný olympionik z Tokia. 

Česká školní inspekce /ČŠI/ připravuje od října měření celkové zdatnosti dětí, které vychází z evropských parametrů. Český olympijský výbor s ČŠI navázal spolupráci a v tuto chvíli řeší hlavně následné dlouhodobé kroky. 

Podrobnosti o projektu naleznete na www.sazkaolympijskyviceboj.cz

líbil se ti článek?