Největší ocenění! Sáblíkovou dojala Cena Věry Čáslavské

Cena Věry Čáslavské
Cena Věry Čáslavské
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sledovala archivní video a zadržovala slzy. „To je Martinka?“ ptala se ve snímku z doby olympijských her ve Vancouveru Věra Čáslavská. „Vidět to takhle po letech pro mě nebylo vůbec jednoduché. Paní Věra mi ovlivnila život, a to nemůžete jen tak přejít,“ prozradila později rychlobruslařka Martina Sáblíková. V sídle Českého olympijského výboru si převzala cenu, která nese jméno legendární české gymnastky.

Kuráž a odvaha! 🔥 Martina Sáblíková získala cenu Věry Čáslavské
(1:05)

Cena se uděluje za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. Trojnásobná olympijská vítězka a majitelka 21 titulů ze světového šampionátu ji obdržela jako desátá žena. „Je super udělaná a co se týče paní Věry, je symbolika trefená do puntíku,“ hodnotila Martina Sáblíková skleněnou trofej ve tvaru písmene V, které symbolizuje nejen vítězství, ale také gymnastický postoj.

Věře Čáslavské vzhlížela celý svůj sportovní život. „Je to člověk, který mi dal nesmírně moc do mé sportovní kariéry, ale i do života – kým teď jsem a co cítím,“ vysvětlila Sáblíková a připomněla větu sportovní legendy, kterou si často opakuje před startem. „Hlavně mít kuráž, pomůže nám dostat se na vrchol! Tohle mě Věra naučila. Pouto mezi námi bylo veliké. Nedovedu si představit, že by pro mě jiné ocenění mohlo mít větší hodnotu.“

Martina je typický příklad toho, že se zázraky dějí.

Trofej pojmenovanou po sedminásobné olympijské vítězce předávali Ilona Burgrová, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV, a Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Martina je typický příklad toho, že se zázraky dějí. Dala ostatním naději, že i ve sportu, ve kterém nemáme moc velkou tradici, se můžete stát osobností světového sportu. Podtrhuje to základní olympijskou myšlenku, že všechno je možné. Záleží na vůli, na tom chtít a dát tomu maximum,“ líčil Kejval.

Ilona Burgrová jeho slova doplnila: „Martina vytvořila inspirativní příběh, který dokazuje, že když se vám jedny dveře zavřou, otevřou se další, kterými můžete projít. Členové komise se ji rozhodli ocenit právě za tu cestu, kterou zatím prošla. Věříme, že bude inspirací i nadále.“

Cena Věry Čáslavské se uděluje příležitostně, nejvýše jednou ročně. Laureáty navrhuje Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV. Trofej nese jméno gymnastky, která získala tři zlaté medaile na olympijských hrách v Tokiu 1964 a další čtyři přidala o čtyři roky později v Mexiku. Jejími nositeli mohou být jednotlivci i kolektivy.

Společnost Lasvit ji vyrobila už po sedmé. Lasvit znamená láska ke světlu. „Sport je pro nás prostředek, jak komunikovat naše hodnoty. Trofejemi ukazujeme lásku ke sportu,“ vysvětlil Leon Jakimič, majitel firmy Lasvit, v čem je pro něj důležité spojení se sportem.

Ocenění dostaly v předchozích letech postupně dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová (2014), čestná předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Naďa Knorre (2015), olympijská vítězka v gymnastice ve víceboji družstev Věra Růžičková (2016), dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková (2017), mistryně světa a olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová (2018), Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, šestinásobná vítězka Fed Cupu a bronzová olympijská medailistka z Ria (2019) a trojnásobná olympijská medailistka lyžařka Květa Pecková (2020), bronzová olympijská šampionka v trojskoku Šárka Kašpárková (2021) a kaskadérka a cvičitelka Hana Dvorská (2022).

líbil se ti článek?