Pocta pro trojskokanku! Kašpárková získala Cenu Věry Čáslavské

Cena Věry Čáslavské
Cena Věry Čáslavské
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Atletickou kariéru ukončila v roce 2006, o tři roky později se ještě coby basketbalistka k vrcholovému sportu vrátila. Jako sportovní manažerka školního projektu Sazka Olympijský víceboj Českého olympijského výboru teď touží po jediném. „Chceme děti naučit, aby se sport stal součástí jejich života,“ řekla Šárka Kašpárková, bronzová olympijská medailistka v trojskoku z Atlanty 1996. Kašpárková se nyní stala osmou laureátkou Ceny Věry Čáslavské, kterou uděluje Český olympijský výbor za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí.

Šárka Kašpárková věří, že brzy navážeme na skvělé roky atletiky
(00:58)

Skleněnou trofej z dílny firmy Lasvit jí na Olympijském festivalu v Brně, kde Kašpárková žije, předali Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Ilona Burgrová a gratulovala rovněž brněnská primátorka Markéta Vaňková.

„Musím říct, že mě to dojalo. Jsem tvrďák, ale teď jsem fakt naměkko,“ přiznala Kašpárková. „Ocenění si moc vážím. Na své sportovní cestě jsem potkávala starší úspěšné sportovce, kteří mě nějakým způsobem motivovali a formovali do dalšího života. Beru to svým způsobem jako určitou povinnost i poslání, že mi bylo shůry něco dáno. Myslím si, že to, co mi kdysi předávali ostatní, se teď snažím předávat dál.“

Pro mě je ocenění obrovská čest. Budu se snažit pracovat a pokračovat v tom, co dělám, ještě s větším úsilím, abychom především v této době přesvědčili co nejvíce lidí, že sport má být součástí života.

Video zdravici poslal ze zimních olympijských her v Pekingu Jiří Kejval, předseda ČOV. „Je málo lidí, jako jsi ty, kteří si takové ocenění zaslouží. Byla jsi skvělá sportovkyně, jsi skvělá máma a strašně moc se staráš o sportovce. Nejenom o ty atletické, ale o všechny děti v České republice. Jsi dobrá duše Českého klubu olympioniků, a hlavně stojíš za naším největším programem Sazka olympijský víceboj,“ vzkázal. „Dovol mi za mě, Český olympijský výbor i všechny lidi, kteří jsou tady na olympiádě, abychom ti mockrát poděkovali za tvoji práci. Cena Věry Čáslavské, první dámy českého sportu, ti bude slušet.“

Od basketbalu k atletice a zpět

Vysoká a štíhlá rodačka z Karviné původně hrála basketbal, ještě na základní škole však přešla k atletice. Poprvé na sebe upozornila bronzem ve skoku do výšky na juniorském evropském šampionátu 1989 ve Varaždínu. A právě v této disciplíně reprezentovala Česko na hrách v Barceloně 1992.

Na následujících třech olympiádách se představila už jako trojskokanka. Nejlépe si vedla v Atlantě 1996, kde ve čtvrté sérii vylepšila výkonem 14,98 metrů vlastní národní rekord. Třetí místo bylo životním úspěchem. Zúčastnila se ještě her v Sydney 2000 a v Aténách o čtyři roky později.

Padesátiletá Kašpárková má kromě bronzu z Atlanty také titul světové šampionky z roku 1997. Atletickou kariéru ukončila v roce 2006, o tři roky později se ale k vrcholovému sportu vrátila. V lednu 2009 vypomohla při sérii zranění basketbalovému Valosunu Brno, kde působila jako kondiční trenérka.

Ocenění za aktivitu ve sportu

Cena Věry Čáslavské je oceněním žen za jejich aktivitu ve sportu a olympijském hnutí a uděluje se příležitostně, nejvýše jednou ročně. Laureáty navrhuje Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV. Trofej nese jméno gymnastky, která získala tři zlaté medaile na olympijských hrách v Tokiu 1964 a další čtyři přidala o čtyři roky později v Mexiku. Jejími nositeli mohou být jednotlivci i kolektivy.

„Pro mě je ocenění obrovská čest. Budu se snažit pracovat a pokračovat v tom, co dělám, ještě s větším úsilím, abychom především v této době přesvědčili co nejvíce lidí, že sport má být součástí života,“ ujistila Kašpárková. „Věra Čáslavská byla obrovská osobnost. Kdo ji měl možnost potkat, určitě ví, že byla úžasná dáma, která celý život s něčím bojovala. Vždy to zvládla se ctí, takže se stala legendou nejenom sportovní, ale je to náš národní poklad.“

Sazka Olympijský víceboj: Tísíce dětí sportují s olympioniky
(1:35)

Ocenění dostaly v předchozích šesti letech postupně dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová (2014), bývalá předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Naďa Knorre (2015), olympijská vítězka v gymnastice ve víceboji družstev Věra Růžičková (2016), dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková (2017), mistryně světa a olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová (2018), Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, šestinásobná vítězka Fed Cupu a bronzová olympijská medailistka z Ria (2019) a trojnásobná olympijská medailistka lyžařka Květa Pecková (2020).

líbil se ti článek?