Mimořádná energie. Cenu Věry Čáslavské získala cvičitelka a kaskadérka Dvorská

Cena Věry Čáslavské
Cena Věry Čáslavské
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zvolila si život v pohybu. A co na tom, že je od letošního podzimu oficiálně důchodkyní. Přesto každé ráno vstává před půl šestou, nazuje boty a vyráží běhat nebo trénovat se svými svěřenci v rámci bootcampu. Jako učitelka stíhala s dětmi i 29 hodin tělocviku týdně. Hana Dvorská toho však ve svém životě zvládá mnohem víc. Také proto jako devátá žena převzala od Českého olympijského výboru a Komise rovných příležitostí ve sportu Cenu Věry Čáslavské.

Cena je udělována za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí. „Opravdu je pro mě tohle ocenění překvapení. Ale je to hlavně o lidech, kteří se mnou chodí cvičit. Bez nich bych nic z toho nemohla, nikdo by mě ani neznal. Dělám to pro ně ráda,“ řekla dvaašedesátiletá propagátorka zdravého životního stylu pro všechny generace.

Trofej pojmenovanou po legendární české gymnastce předávali Alice Tejkalová Němcová za Komisi rovných příležitostí ve sportu a Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Paní Věra byla úžasný člověk. Moc si vážíme toho, že její odkaz udržujeme i díky této ceně za mimořádný přínos ve sportu,“ vyzdvihl Kejval a Němcová doplnila: „Když jsme hledali, kdo by měl tuto cenu dostat, vyskočila nám z našeho předvýběru právě Hana, která se vyznačuje mimořádnou energií. Pro letošek jsme si nemohli vybrat lepší laureátku.“

Mě to ohromně baví, mám naplněný život. Když si zacvičíš, unavíš se a pak máš z toho radost. Nejlepší je se úplně utavit. Doufám, že ještě chvíli vydržím.

Dvorská coby kaskadérka stále dubluje herecké osobnosti, mezi nimi také Angelinu Jolie, a je nejstarší kaskadérkou na světě. Skáče z letadla i ze skály, chodí po rukou nebo pádluje na dračí lodi. Letos stála po 38. na startu Velké kunratické a potřicáté zvládla koloběh z Řípu do Prahy, který zároveň organizuje.

„Mě to ohromně baví, mám naplněný život. Když si zacvičíš, unavíš se a pak z toho máš radost. Nejlepší je se úplně utavit. Doufám, že ještě chvíli vydržím,“ smála se Dvorská, která k tomu pravidelně organizuje Olympijský běh na oslavu založení Mezinárodního olympijského výboru. Podpořila i podzimní petřínskou výzvu České olympijské nadace.

Cena Věry Čáslavské se uděluje příležitostně, nejvýše jednou ročně. Laureáty navrhuje Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV. Trofej nese jméno gymnastky, která získala tři zlaté medaile na olympijských hrách v Tokiu 1964 a další čtyři přidala o čtyři roky později v Mexiku. Jejími nositeli mohou být jednotlivci i kolektivy. 

Společnost Lasvit ji vyrobila už po šesté. Lasvit znamená láska ke světlu. „Sport je pro nás prostředek, jak komunikovat naše hodnoty. Trofejemi ukazujeme lásku ke sportu.,“ vysvětlil Leon Jakimič, majitel firmy Lasvit, v čem je pro něj důležité spojení se sportem.

Ocenění dostaly v předchozích šesti letech postupně dvojnásobná olympijská vítězka ve vodním slalomu Štěpánka Hilgertová (2014), čestná předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Naďa Knorre (2015), olympijská vítězka v gymnastice ve víceboji družstev Věra Růžičková (2016), dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková (2017), mistryně světa a olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová (2018), Petra Kvitová, dvojnásobná vítězka Wimbledonu, šestinásobná vítězka Fed Cupu a bronzová olympijská medailistka z Ria (2019) a trojnásobná olympijská medailistka lyžařka Květa Pecková (2020) a bronzová olympijská šampionka v trojskoku Šárka Kašpárková (2021).

líbil se ti článek?