Moje cesta: Nejlepší tipy při cestování po Olomouckém kraji

Toyota
Toyota
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už 26. června startuje Olympiáda dětí a mládeže. Přijeďte se podívat na největší multisportovní akci v Česku, kterou tentokrát hostí Olomoucký kraj. Tady máte tipy, co si v Olomouci a okolí nemůžete nechat ujít.

Pevnost poznání

Pevnost poznání je první interaktivní muzeum popularizace vědy na střední Moravě. Sídlí v areálu Korunní pevnůstky v centru Olomouce a patří do kategorie tzv. science center. Během Olympiády dětí a mládeže se Pevnost poznání promění v Olympijský dům, který bude otevřen vždy od 9:00 do 21:00. Každý večer to zde ožije slavnostním duchem medailových ceremoniálů, kde bude postupně předáno přes 600 sad cenných kovů. Prostory ale nabídnou bohatý doprovodný program také v průběhu dne a rozhodně byste si ho neměli nechat ujít. Například v Toyota zóně můžete naskočit na vlnu adrenalinu na balance boardech a soutěžit o zajímavé ceny.

Katedrála sv. Václava

Dominantu města při návštěvě Olomouce prostě nemůžete minout. Její 102 metrů vysokou novogotickou věž ostatně uvidíte už z dálky. V interiéru katedrály najdete renesanční kaple svatého Stanislava s bronzovým náhrobkem biskupa Kuena a mramorový náhrobek posledních olomouckých Přemyslovců. Fresková výzdoba je dílem Jana Kryštofa Handkeho. V katedrále se nachází také největší zvon na Moravě, který váží téměř osm tun.

Olomoucký orloj

V současnosti je známý pro svoji kuriózní podobu, ale nebylo to tak vždycky. I olomoucký orloj původně zdobili svatí muži, ale v letech 1947 až 1955 získal orloj svoji současnou proletářskou podobu, a tak na něm najdete postavy dělníka, chemika, tkadlenu či zedníka, ale jsou tu i správná zdravá socialistická společnost se samozřejmě neobešla bez sportovců, a tak tu jsou i dřevěné figurky fotbalisty, diskaře či házenkářky. Každý den v poledne orloj zahraje tři lidové písně, ale  figury kovářů oznamují úderem kladívka do kovadliny každou celou hodinu.

Zámek Čechy pod Košířem

Objevte opravdu půvabný klasicistní zámek s nádhernými interiéry a obklopený romantickým anglickým parkem o rozloze 21,5 hektaru. Je spjat se šlechtickým rodem Silva Tarouca. Přítelem uměnímilovné hraběcí rodiny byl slavný český malíř Josef Mánes, který Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval a tvořil zde v letech 1849 až 1870. V zámeckých interiérech je také zakomponována největší sbírka jeho obrazů prezentovaná veřejnosti v Česku.

Hranická propast

Věděli jste, že se v České republice nachází nejhlubší zatopená propast světa? Najdete ji na pravém břehu řeky Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic. Jak je hluboká ale ve skutečnosti nikdo neví. Všechny pokusy o jeho naměření zatím selhaly. Posledním ověřeným údajem je 404 metrů, odborníci ale odhadují, že může dosahovat i 1000 metrů.

líbil se ti článek?