Liberec se prezentoval skvěle, v Singapuru řeší kvóty doprovodu

EYOFW 2011
EYOFW 2011
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Se zajímavými zprávami se vrátil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Jan Hrdina ze semináře Evropských olympijských výborů (EOC), který se uskutečnil na Maltě. Diskutovalo se mimo jiné na téma Zimního olympijského festivalu evropské mládeže, který příští rok přivítá Liberec, a také o historicky prvních Olympijských hrách mládeže, jež v srpnu hostí Singapur.

Pořadatelé singapurských letních her nedávno ohlásili, že vše je připraveno a de facto se už jen čeká na příjezd jednotlivých výprav. Na Maltě se ale ukázalo, že Hry mají z pohledu řady zemí jednu slabinu. „Řada národních olympijských výborů přinesla do diskuse stejný problém, a to počet osob doprovodu,“ upřesňuje Hrdina. Ten je totiž nedostatečný.
 
Podle platných kvót činí počet osob doprovodu 35 procent z počtu vyslaných sportovců, případně na každý sport jeden trenér a celkově dva členové doprovodu. „Pokud bude výprava početnější, mezi jednatřiceti a padesáti sportovci, může se přidat jeden další člen doprovodu,“ doplňuje Hrdina s tím, že je to ale stejně málo. „Mládež na této úrovni dosahuje už špičkových výkonů, a trenér bez technika a dalších členů realizačního týmu může být poněkud problém,“ dodává.
 
Ideální stav by podle Hrdinova názoru byla kvóta padesáti procent. „To už by se přiblížilo limitu pro velké olympijské hry, kde je to pětapadesát procent,“ říká sportovní ředitel ČOV. Organizátoři podle něj vzali připomínky jednotlivých národních výborů na vědomí a prý se je pokusí řešit s tím, že do čtrnácti dnů oznámí stanovisko.
 
„Podle mě se ale mnoho nezmění, olympijská vesnice v Singapuru má jasně danou kapacitu a ta nejde nafukovat,“ myslí si Hrdina. Neprojde ani možnost si za další členy doprovodu připlatit. „Organizátoři na začátku zdůraznili, že Hry budou mít stejné podmínky pro všechny země. A některé národní výbory nemají peníze, aby si to mohly dovolit.“
 
Česká výprava má momentálně 25 kvalifikovaných sportovců, může se rozšířit ještě o další tři až čtyři. Termín pro plnění kvalifikačních limitů je 15. července. Do dějiště Češi odletí 11. srpna. Hry se uskuteční od 14. do 26. srpna a startovat na nich bude 3 600 sportovců ve věku 14 až 18 let.
 
Na pořad dne přišel také Zimní olympijský festival evropské mládeže, jehož jubilejní, desátý ročník v zimě 2011 uspořádá Liberec. Podle Hrdiny byla prezentace pořadatelů skvělá, a na rozdíl od Singapuru, kde se řešily ožehavé kvóty doprovodu, neměl nikdo směrem k Liberci žádnou připomínku. Akci pořádá Liberecký kraj společně s Českým olympijským výborem.

„Pořadatelé informovali o aktuálním stavu příprav, vlastně se už ladí jen drobné detaily. Festival bude mít vysokou úroveň, ve stejných lokalitách proběhlo mistrovství světa v klasickém lyžování a letos Olympiáda dětí a mládeže, takže vše je prověřené a otestované,“ podotýká Hrdina. „A vlastně to bude první skutečně olympijská akce v dějinách na našem území.“
 
-ted-

líbil se ti článek?