Jedna olympiáda a hned dva činy fair play. Házenkář Štěpán zazářil na ODM

Fosfa
Fosfa
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

To se jen tak nevidí. Házenkář z Moravskoslezského kraje Jiří Štěpán vybojoval se svým týmem bronz na letošní Olympiádě dětí a mládeže v Olomouckém kraji. Ještě většího ocenění se dočkal za své činy fair play právě během ODM 2022.

Může být symbolem čestnosti. Jiří Štěpán v patnácti letech ukázal, jaké hodnoty jsou pro něj nejdůležitější. V červnu se na Olympiádě dětí a mládeže v Olomouckém kraji blýskl hned ve třech případech.

Kromě týmového bronzu z házené ukázal, že vždy hraje fér. Nejdříve v jednom z turnajových utkání upozornil rozhodčí, že vstřelil branku až po odpískání. Následně pomohl soupeři. „Byl ve výskoku na střelbu a můj spoluhráč ho nechtěně strčil. Následně dopadl na záda a vyrazil si dech,“ popisoval Štěpán, co se stalo. K soupeři bez váhání přiběhl a hned mu pomáhal.

„Hodnoty fair play jsou pro mě v této době už taková vzácnost. Často to nevidím, tak se to snažím dodržovat a předat to dál,“ řekl Štěpán, který za své činy na ODM obdržel hodinky PRIM od šestinásobného paralympijského vítěze a člena Českého klubu fair play Českého olympijského výboru Jiřího Ježka.

Na letošní Olympiádě dětí a mládeže byla novinka v podobě bílých karet, které udělovali rozhodčí za fair play chování. Celkem bylo během čtyř dní zaznamenáno 24 fair play činů mladých sportovců.

Na mládežnické olympiádě se hrdinským činem blýskli i trenéři házené Miroslav Vávra a Jan Slavík z Jihočeského kraje, kteří při procházce městem zachránili tonoucího člověka.

líbil se ti článek?