Fanděte budoucím olympionikům! Měsíc po ZOH startuje mládežnická olympiáda

EYOWF 2022
EYOWF 2022
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Přesně měsíc od ukončení zimních olympijských her v Pekingu startuje další velká sportovní akce. 20. března vzplane oheň na slavnostním zahájení Evropského olympijského festivalu mládeže (EYOF) ve finském Vuokatti, kde mezi tisícovkou mladých sportovců bude i 60 závodníků z České republiky.

„EYOF je pro mě největší akce sezóny. Celou dobu se na to s týmem připravujeme a snad to dopadne dobře. Příprava byla celkem dobrá, přestože jsem byl týden nemocný, ale věřím, že to bude dobré,“ věří běžec na lyžích Matyáš Bauer, syn trojnásobného olympijského medailisty Lukáše Bauera a vnuk bronzové olympioničky Heleny Šikolové.

Matyáš Bauer byl v pondělí jedním z prvních mladých sportovců, který si v prostorách areálu Chuchle Arena v Praze vyzkoušel a převzal kolekci od ALPINE PRO určenou pro výpravu na EYOF. „Moc se těším na tuhle velkou akci a atmosféru, která je podobná olympijským hrám,“ usmíval se Matyáš Bauer, který nechce ve Finsku chybět mezi nejlepší desítkou závodníků.

Na EYOF cestují nejlepší mladí sportovci ve věku 14 až 18 let. V akci tak bude juniorský národní tým hokejistek, který ve skupině narazí na Švýcarky a Maďarky. Závodit budou skokané na lyžích, alpští lyžaři, sdruženáři, běžci na lyžích, rychlobruslaři, krasobruslaři, snowboardisté i biatlonisté.

Česká ambasadorka

„Evropský olympijský festival mládeže byl velmi dobrý nápad. Soutěžící se začnou sbližovat s myšlenkami olympismu a zároveň i s ostatními sportovci z jiných zemí. Vzájemně si pak všichni fandí,“ říká bývalá krasobruslařka Anna Dušková, která bude ambasadorkou EYOF ve Vuokatti.

Dušková & Bidař: Severokorejci? Milí lidé! | Olympijský zážitek
(0:59)

Bývalá olympionička se Evropského olympijského festivalu mládeže zúčastnila v roce 2015 v rakouském Montafonu. Tehdy v české výpravě byla řada nadějných závodníků, kteří se dokázali probojovat až na olympijské hry. Například biatlonistka Markéta DavidováJakub Štvrtecký, alpský lyžař Jan Zabystřan nebo sdruženář Ondřej Pažout

„Festival byl tehdy úžasný. Je to taková první větší olympijská soutěž pro mládež. Potkali jsme se s dalšími závodníky z Evropy a bylo to fajn,“ vzpomíná Dušková. 

Závodit budou i ukrajinští sportovci 

I přes současnou vyostřenou situaci na Ukrajině se na EYOF chystá výprava reprezentující modrožluté barvy. Finský olympijský výbor a organizační výbor Vuokatti EYOF 2022 v úterý potvrdil, že do Vuokatti přijede ukrajinský mládežnický tým ve složení 28 sportovců a 14 členů doprovodu. 

„Účast ukrajinského týmu je výsledkem mezinárodní a národní spolupráce. Do práce se zapojily Evropské olympijské výbory v solidaritě s řadou evropských národních olympijských výborů,“ prozradil Mikko Salonen, předseda Finského olympijského výboru.

„Jsme vděční za obrovskou podporu naší evropské olympijské rodině a lidem, kteří přispěli k tomu, že ukrajinská mládež může být součástí olympijského sportovního hnutí v těchto důležitých dnech pro náš národ a naši zemi. To dává naší mládeži šanci učit se a sdílet, komunikovat se svými vrstevníky a nadále se rozvíjet ve sportu, který je nástrojem míru a oslavy lidských hodnot,“ uvádí Anna Sorokinová, vedoucí ukrajinského mládežnického týmu.

Evropský olympijský výbor v součinnosti s Mezinárodním olympijským výborem už na zasedání 2. března 2022 konstatoval, že se kvůli současným událostem na Ukrajině se nebudou moci Evropského olympijského festivalu mládeže zúčastnit mladí sportovci z Ruska a Běloruska. 

Kdo všechno bude reprezentovat Česko na EYOF? Podívejte se na článek. 👇 

Novinky z českého týmu na EYOF sledujte na webu olympijskytym.cz, sociálních sítích ČOT a stáhněte si i aplikaci, ať vám nic důležitého neunikne.

Přímé přenosy ze závodů najdete ZDE.

líbil se ti článek?