Evropský zimní olympijský festival mládeže 2021 ve Vuokatti se přesouvá na prosinec

Sport
Sport
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Evropské olympijské výbory po debatě s lékařskou komisí a finskými zdravotnickými autoritami, s Finským olympijským výborem a organizačním výborem Evropského zimního olympijského festivalu mládeže 2021 rozhodly o jeho posunutí z původních únorových dat na 11. až 18. prosince 2021. Konání festivalu v únoru ve Vuokatti a Lahti vyhodnotily vzhledem aktuální pandemické situaci jako příliš riskantní.

„Tušili jsme, že k odkladu dojde, ale i tak nás mrzí, že se zimní Evropský olympijský festival mládeže posouvá. Vynutila si to aktuální situace, ale je to pro nás zklamání, že se mění termín první akce, kterou jsme po odložení olympijských her v Tokiu připravovali. Pro sportovce je však důležitá zpráva, že se nebude měnit věkové omezení, akce se uskuteční ve stejném roce, a tak by neměli o EYOF přijít kvůli vyššímu věku,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Významný krok v kariéře
Vzhledem k přesunutí Her XXXII. olympiády v Tokiu na léto 2021 se již dříve posouval letní Evropský olympijský festival mládeže v Banské Bystrici na termín 24.–30. července 2022. Zimní edice ve Finsku se vklíní mezi letní olympijské hry v Tokiu a zimní hry v Pekingu 2022.

„Souběh s přípravami na Peking 2022, na které je už tak méně prostoru kvůli pouze půlročním odstupu od Tokia, bude nepříjemný. Ale musíme se s tím vypořádat a budeme se snažit o maximální spolupráci se zainteresovanými sportovními svazy, aby přípravy na EYOF proběhly bez potíží a mladí sportovci měli možnost prožít svůj krásný olympijský zážitek ve Vuokatti, jen o pár měsíců později,“ dodal Martin Doktor.

Evropské olympijské výbory hledaly i jiné možnosti. „Uvědomujeme si, že prosincový termín přináší výzvy, ale nechtěli jsme připravit tuto věkovou skupinu sportovců o šanci zúčastnit se akce, která je významným krokem v jejich kariéře. Prosinec byl jedinou možností. Ponese to s sebou pravděpodobně změnu některých částí časového programu a další možné úpravy,“ uvedly Evropské olympijské výbory.

líbil se ti článek?