Díky, Báro! Tenisová rebelka Strýcová ukončila úspěšnou kariéru

Sport
Sport
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Už žádný další triumf na okruhu WTA do své bohaté sbírky úspěchů nepřidá. Tenistka Barbora Strýcová oznámila 4. května, že se v pětatřiceti letech definitivně loučí s profesionálním tenisem.

Byla to úchvatná jízda. Strýcová se ve 12 letech musela rozhodnout mezi dvěma milovanými sporty. Krasobruslení nebo tenis? Nakonec padla volba excelovat na kurtech. „Byla to má volba, ne mých rodičů,“ zdůrazňuje tenistka, která měla vždy svou hlavu. Podívejte se na tu úžasnou jízdu ve videu.

Už v juniorském věku bylo znát, že je mimořádným tenisovým talentem. V roce 2002 ovládla divá Bára juniorku Australian Open, když ve finále porazila Marii Šarapovovou. O rok později svůj úspěch v Austrálii zopakovala. „Australian Open miluji odjakživa,“ usmívá se Strýcová.

Přechod mezi dospělé

Nejhorší pro tenistky je přesun z juniorů mezi dospělé hráče. Strýcová to ale zvládla z grácií. Když jí bylo šestnáct let, byla světovou juniorskou jedničkou. Do roka se dostala až na 56. místo žebříčku profesionálek na okruhu WTA.

Ve dvaceti letech si sice pohrávala s myšlenkou, že skončí s tenisem, ale naštěstí se rozhodla v kariéře pokračovat. A jejím úspěchům tleskal celý svět. Vždyť s českou reprezentací pětkrát vyhrála Fed Cup a byla vždy hrdá na to, že může bojovat na kurtu za svou vlast.

„Jsem na sebe pyšná. I malý kašpárek může hrát velké divadlo.“

Na okruhu WTA Barbora Strýcová ovládla dva turnaje a vyhrála celkem 564 zápasů v singlu. Zářila i jako deblistka. Se spoluhráčkami posbírala 31 titulů a vyhrála úchvatných 508 zápasů. Jako deblistka byla dokonce i světovou jedničkou.

Barbora Strýcová
28. 03. 1986, Plzeň
Tenis
Počet bronzových medailí
1

Nezapomenutelný byl i její výkon s Lucií Šafářovou na olympijských hrách v Riu 2016, kde obě spoluhráčky vybojovaly bronz pro Českou republiku. Na cestě za vysněnou medailí porazily i sestry Williamsovy. „Znamená to pro mě hrozně moc a jsem na to pyšná.“

Zrála jako víno

Čím byla Strýcová starší, tím byla lepší. V roce 2019 šokovala na nejslavnějším turnaji ve Wimbledonu, kde na travnatých kurtech ovládla čtyřhru a v singlu došla až do semifinále. „Je nepopsatelné, co cítím. Přijde mi to neskutečné, ale zároveň báječné. Jsem šťastná, vyhrála jsem první grandslamový titul,“ radovala se Bára po triumfu v deblu se svou parťačkou Sie Šu-wej.

Emocionální Strýcová se proslavila i svými divokými výstupy na kurtech. Nikdo už asi nespočítá, kolik raket zlámala. Při utkání si často pomáhala i slůvky, při kterých rodiče dětem zakrývali uši. „Nikdy nebudu svatoušek. A ani nechci být. Stydím se za to, když sprostě nadávám. Měla bych se krotit.“

Nová výzva

Nyní tenisovou rebelku čeká nová a ta úplně nejkrásnější role. „Strašně moc se těším na roli maminky. Jsou hráčky, které si po kariéře chtějí alespoň nějakou chvíli užívat normálního života, který dosud moc neměly, a teprve pak založit rodinu. Já tomu nechám volný průběh,“ říkala ještě loni Bára, která se letos stane matkou. Narodí se jí syn. "Jméno ještě vybrané nemáme," usmívá se Bára.

Na kurty se hodlá úspěšná česká tenistka ještě na skok vrátit. "Sama pro sebe si chci zahrát ještě jeden zápas s diváky. Loučím se s kariérou, je to konec a nepředpokládám, že se vrátím na okruh, ale chtěla bych mít rozlučku s fanoušky. V kariéře jsem je potřebovala."

Poslední zápas odehraje až po narození potomka. A možná na posvátné půdě All England Clubu ve Wimbledonu. "To je můj sen. Tam jsem měla největší úspěchy a je to pro mě Mekka tenisu. Jestli to nevyjde, tak udělám rozlučku v Česku, ale bude to až po mateřské. Až zhubnu ty kila."

líbil se ti článek?