Dojatá Sáblíková přinesla vlajku do Ptačího hnízda. Hry v Pekingu skončily

Peking 2022
Peking 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na plochu Ptačího hnízda, ceremoniálního stadionu, kde před šestnácti dny vzplál olympijský oheň, nejprve dorazili vlajkonoši. Českou standardu, stejně jako na olympijských hrách ve Vancouveru 2010, nesla rychlobruslařka Martina Sáblíková. V Pekingu 2022 ziskem bronzu na trati 5000 metrů přidala do své sbírky už sedmý olympijský kov.

Dojatá Martina Sáblíková! Slzy štěstí na medailovém ceremoniálu
(00:35)

„Nést českou vlajku na ukončení zimních olympijských her je pro mě velká pocta. Když za mnou přišel Martin Doktor a zeptal se mě, jestli ji ponesu, tak pro mě byla jednoznačná odpovědnost ano,“ řekla Sáblíková. „Zakončení se sportovci je super, ale mám raději zahájení. Když vidím, jak oheň uhasíná, přijde mi to smutné. Uvědomím si, že ta čtyřletá etapa opravdu končí. Je ale hezké, když si na tom ceremoniálu povídáte s ostatními a říkáte si, jak si navzájem fandíte. V tomhle jsou ty hry opravdu jiné!“

Čtyřiatřicetiletá majitelka sedmi olympijských medailí byla jasná volba. „Vlajkonoše na slavnostní zahájení volí sportovci. Pro slavnostní zakončení máme jinou zvyklost. Vlajku by měl nést sportovec, který je v tu chvíli na místě a získal největší úspěch na olympijských hrách,“ prozradil Martin Doktor, šéf české výpravy.

Hry skončily

Poté dorazilo na plochu stadionu všech 91 výprav, české bundy v národních barvách vyčnívaly. V Pekingu soutěžilo rekordních 115 Čechů. Výprava kromě bronzu Sáblíkové slavila také zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu díky Ester Ledecké. Celkem na hrách soutěžilo 2 800 účastníků.

Martina Sáblíková
27. 05. 1987, Nové Město na Moravě
Rychlobruslení
Počet zlatých medailí
3
Počet stříbrných medailí
2
Počet bronzových medailí
2

Při zakončení promluvil Thomas Bach, prezident Mezinárodního olympijského výboru. Chválil organizaci her. „Děkuji vám, naši čínští přátelé,“ pronesl v čínštině. Poté prohlásil hry v Pekingu za ukončené.

Olympijský oheň umístěný v obří sněhové vločce nad stadionem zhasl a nad Ptačím hnízdem vytryskl velkolepý ohňostroj – na počest čínské metropole, která se stala prvním městem v historii, kde se konala letní i zimní edice her.

Po Pekingu si štafetu pro zimní olympijské hry převzala společná italská kandidatura Milána a Cortiny d’Ampezzo. V roce 2026 tak budou poprvé v historii hostit olympiádu dvě různá města. Olympijský oheň se znovu rozhoří ještě o dva roky dříve, letní sportovce přivítá Paříž.

líbil se ti článek?