Je to čest! Vlajku na slavnostním zakončení ponese Martina Sáblíková

Peking 2022
Peking 2022
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V roce 2006 na zimních olympijských hrách v Turíně nesla během slavnostního zahájení českou vlajku tehdy devatenáctiletá Martina Sáblíková. Nyní po 16 letech jí připadne stejná úloha. Akorát v Pekingu bude vlajkonoškou na slavnostním zakončení her a od té doby dokázala vybojovat sedm olympijských medailí.

Dojatá Martina Sáblíková! Slzy štěstí na medailovém ceremoniálu
(00:35)

Martina vlajkonoškou? Byla to jasná volba. „Vlajkonoše na slavnostní zahájení volí sportovci. Pro slavnostní zakončení máme jinou zvyklost. Vlajku by měl nést sportovec, který je v tu chvíli na místě a získal největší úspěch na olympijských hrách,“ prozradil Martin Doktor, šéf české výpravy.

„Martina tady bude v době zakončení jedinou českou medailistkou, takže bylo jasné, že tato úloha připadne Martině,“ uvedl Doktor s tím, že to pro ni nebyla povinnost. „Pokud by nechtěla, tak by samozřejmě nemusela, a byl by vybrán někdo jiný. Z reakce Martiny jsem pochopil, že to bere jako velkou čest.“

A historicky nejlepší česká zimní olympionička neváhala ani chvíli. „Nést českou vlajku na ukončení zimních olympijských her je pro mě velká pocta. Když za mnou přišel Martin Doktor a zeptal se mě, jestli ji ponesu, tak pro mě byla jednoznačná odpovědnost ano,“ usmívala se šťastná Martina.

Martina Sáblíková
27. 05. 1987, Nové Město na Moravě
Rychlobruslení
Počet zlatých medailí
3
Počet stříbrných medailí
2
Počet bronzových medailí
2
líbil se ti článek?