Vyšla kniha Peking 2022. Pokřtily ji české hokejistky

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Byly to druhé hry v covidové bublině, v Pekingu se soutěžilo uprostřed vrcholící pandemie. Přesto se organizátorům podařilo sportovní svátek uspořádat se ctí. „Stal se malý zázrak,“ řekl i Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Společně se šéfem mise Martinem Doktorem a českými hokejistkami Anetou Lédlovou a Kateřinou Zechovskou pokřtili knihu Peking 2022.

„Myslíme si, že nejkrásnější na olympiádě je atmosféra a chceme ji přenést mezi lidi. Publikace obsahuje osmdesát procent obrazového materiálu,“ doplnil Jiří Kejval. Martin Doktor připomněl, jak tenká je hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Češi vybojovali dvě medaile – Ester Ledecká získala zlato na snowboardu a bronz přidala rychlobruslařka Martina Sáblíková. Hry podle něj nebyly z českého pohledu neúspěšné: „Někdy máte štěstí víc a jindy míň. I to ke sportu neodmyslitelně patří.“

Oficiální publikace Českého olympijského výboru přináší na 296 stránkách a zhruba 900 fotografiích spoustu sportovních příběhů. Autorsky se na ní podíleli Jan H. Vitvar, který napsal texty i loni v létě při odložených olympijských hrách v Tokiu. Výsledkovou část a popisky fotografií připravil Michal Svoboda a fotografie jsou z dílny týmu fotografů pod vedením Barbory Reichové, fotografky ČOV.

„Snažila jsem se koordinovat tým přímo na místě. Naším plánem bylo vyfotit každého českého sportovce a zaznamenat tak jeho výkony na zimních olympijských hrách v Pekingu,“ prozradila. Finální koncepci, výběr fotografií a grafickou úpravu knihy vedl akademický malíř Milan Jaroš.

Hokejový příběh

Příběh českých hokejistek patří k nejsilnějším zážitkům zimní olympiády. Národní tým žen poprvé postoupil na olympijské hry díky vítězství v domácí kvalifikaci, ukázal velké srdce nejen ve čtvrtfinálovém souboji s USA a touhu prosadit se i v budoucnu.

Hokejistky z nároďáku ft. Leoš Mareš 🎤 #shorts

„Pro mě to byl osobně obrovský úspěch, prošla jsem sis třemi kvalifikacemi a až ta třetí vyšla,“ říkala Aneta Lédlová. „Byly bychom rády, aby se ženský hokej zpopularizoval a lidi nám fandili. Doufám, že se úspěch dostaví co nejdřív.“

Hokejistky nadchly fanoušky především svým bojovným výkonem ve čtvrtfinále olympijského turnaje proti favorizovaným Američankám. „Myslím, že lidi viděli, že jsme s nimi dokázaly hrát vyrovnaně, dokonce jsme vedly 1:0. Možná, kdybychom tenhle stav dokázaly udržet déle, štěstí by se přiklonilo k nám,“ uvažovala Zechovská.

Kniha Peking 2022, kterou vydává nakladatelská značka Universum, bude v prodejnách dostupná od 8. března, zatím si ji lidé mohou objednat v předprodeji. „Na trhu bude dohromady pět tisíc výtisků,“ dodal Antonín Kočí z vydavatelství Euromedia.

líbil se ti článek?