Bronzová zápletka! Skikrosařky se 10 měsíců po olympiádě dozvěděly výsledek závodu

Peking 2022
Peking 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

To byly nervy! Letos 17. února svedly skikrosařky souboj na olympijských hrách v Pekingu o medaile. Po odjetém finále bylo jasné, že zlato bere suverénní Švédka Sandra Näslundová, stříbro Kanaďanka Marielle Thompsonová a bronz? O bronzovou medaili se bojovalo ještě dlouhé měsíce po finále. A nyní přišlo definitivní rozzuzlení!

Naskočily do poslední jízdy. V olympijském finále se utkaly čtyři závodnice a v cíli na ně čekaly pouze tři medaile. Ani jedna ze skikrosařek nechtěla mít tu smůlu a dojet čtvrtá. V dramatickém závodě došlo pár desítek metrů před cílem ke kontaktu Švýcarky Fanny Smithové s Němkou Danielou Maierovou, který obě lyžařky ustály.

Smithová nakonec projela cílem třetí a Maierová čtvrtá. Jenže rozhodčí začali přezkoumávat právě kontakt na trati mezi závodnicemi a Švýcarce udělili žlutou kartu a tím pádem se na třetí místo posunula Daniela Maierová.

„Bylo to zvláštní, protože nejdřív jsem si říkala, že jsem sakra až čtvrtá. Teď mně myslím bude chvíli trvat, než mi dojde, že se výsledek změnil a já jsem díky tomu získala medaili,“ vyprávěla nevěřícně německá skikrosařka po napínavém závodě.

Zdrcená Smithová skončila v slzách. Byla jen kousek od toho, aby obhájila bronz z olympiády v Pchjongčchangu. Švýcarský lyžařský svaz se okamžitě odvolal a boj o medaili pokračoval tentokrát jinde než na trati. Týden po závodě přišel šokující verdikt, který znovu promíchal pořadím. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) oznámila, že odvolací komise po mnohahodinovém přezkoumávání videa a písemných dokumentů dospěla k závěru, že ke kontaktu došlo v důsledku několika souběžných akcí a byl nezaviněný.

POV skicross závodu s Nikol Kučerovou ⛷ #shorts

Maierová tedy přišla o bronz a medaili měla převzít Smithová. Jenže tentokrát se proti verdiktu odvolal Německý svaz lyžařů a boj o cenný olympijský kov pokračoval. Tentokrát se na definitivní verdikt čekalo dlouhé měsíce a Maierová byla značně nervózní. „Předvedla jsem na olympiádě nejlepší závod. Na stupních vítězů jsem dostala bronz… Přála bych si už vědět, jak to dopadlo.“

Deset měsíců po závodě nakonec rozhodl Sportovní arbitrážní soud CAS. Po vzájemné dohodě s Mezinárodní lyžařskou federací rozhodl o tom, že vzhledem k mimořádným a stresujícím okolnostem a jedinečnosti případu bude nejlepším řešením udělit za finále dvě bronzové medaile. „Sportovkyně vítají, že FIS vzala v úvahu mimořádnou situaci a umožnila řešení se sportovním duchu,“ uvedl Německý lyžařský svaz.

líbil se ti článek?