Cyklistická legenda Luboš Lom bojuje o život! Pomoci mu můžete i vy

Sport
Sport
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Patřil k největším hvězdám české cyklistiky 80. a 90. let. 20. století. Jezdec Luboš Lom v roce 1988 reprezentoval na olympijských hrách v Soulu 1988 jako dráhař i silniční cyklista. Později se úspěšně prosazoval v závodech jako je ikonické Giro d´Italia či Paříž-Roubaix. Posledních 7 let ale jede úplně nejtěžší závod. Bojuje s onkologickým onemocněním.

Byl poslední den roku 2013. Lom a jeho rodina na tento Silvestr nikdy nezapomenou. Bývalého cyklistu ten den rozbolela záda. Myslel si, že to přehnal při projížďce na kole. Bolest se ale začala stupňovat a nakonec ho musela večer odvézt sanitka.

Po sérii vyšetření zazněla krutá diagnóza z hematoonkologie – mnohočetný myelom (MM - onkologické onemocnění kostní dřeně). Pacientům s tímto onemocněním se předpovídá doba dožití 6 let.

Přispějte olympijskému cyklistovi. Pomoci můžete libovolnou částkou. Transparentní účet: 2601932515/2010

Lom tak stál na startu nejdůležitějšího závodu. Statečně absolvoval čtyři cykly chemoterapie a autologní transplantace kmenových buněk. Nemoc udržel na uzdě 5 let a přes občasnou bolest zad začal zase pracovat, jezdit na kole a hlídal milovanou vnučku.

Pamatujete, jak válel Luboš Lom? 3x Giro, 2x Vuelta. Bourák. Teď ale potřebuje pomoct. Bojuje s rakovinou a léčba je mimořádně nákladná. Držíme palce Lomoši! ➡️ bit.ly/Lomos65. Sdílejte prosím.

Zveřejnil(a) Grupeto dne Pondělí 8. února 2021

Jenže v srpnu 2018 se nemoc vrátila a během následujících dvou let se rozšířila do většiny kostí a vytvořila nádorové masy, které začaly utlačovat důležité orgány a působily Lomovi krutou a neutlumitelnou bolest.

Loni v listopadu pak ošetřující lékař oznámil rodině, že další léčba pro něj v Česku neexistuje, a odkázal je na péči paliativního týmu s tím, že Lomovi zbývá pár týdnů života. Bývalý cyklista už nechodil, nebyl schopen se sám zvednout z postele, nejedl, trpěl nesnesitelnými bolestmi. Dál byl ale odhodlaný bojovat.

Jeho nejbližší vyhledali pomoc v Německu. Na klinice v Saské Kamenici lékaři odstartovali léčbu, která by Lomovi mohla zachránit život. Po prvním cyklu chemoterapie a 14 dnech hospitalizace se začal Lomův stav rapidně zlepšovat, dokonce byl schopen odjet na Vánoce domů a strávit s rodinou svátky.

Od 6. ledna je opět v Saské kamenici, kde aktuálně absolvuje 3. cyklus chemoterapie. Nádorové masy ustoupily o 90 procent. Lom má znovu chuť k jídlu, je plně soběstačný a dokonce začal celkem obstojně chodit.

Pravděpodobně bude následovat 4. cyklus chemoterapie a německá Rada pro nádorová onemocnění navrhla a indikovala jako další postup léčby transplantaci kostní dřeně od dárce. Léčba v Německu zabírá, ale velmi nákladná.

První cykly chemoterapie ve výši 1,3 milionu korun rodina uhradila z vlastních zdrojů. Veškeré své finanční rezervy však vyčerpala a rozhodla se o pomoc požádat přes veřejnou sbírku. Pokud chcete přispět Luboši Lomovi na léčbu, navštivte jeho stránky, kde se dozvíte podrobnější informace. Luboši, držíme vám palce.

líbil se ti článek?