Cestování časem: Užijme si sníh jako před 60 lety

Děti a pohyb
Děti a pohyb
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Vraťme se zpět o šest desítek let. Na snímcích fotografa Karla Nováka se podívejte, jak sportovaly děti v zimě v 60. letech. Honem nasadit lyže nebo brusle na nohy a šlo se do akce. A to nejen na horách, ale i v centru Prahy.

I přes současná pandemická opatření nezapomínejte, že pohyb je velice důležitý. A to hlavně u dětí, které přestávají být aktivní.

Možná vás historické snímky inspirují a s potomky vyrazíte ven. Stejně jako se svými dětmi chodili sportovat i naši olympionici. 

Naše putování začneme na horách a rovnou s trenéry olympioniky. Takhle učil na lyžích svého následovníka běžec na lyžích a sdruženář Vlastimil Melich, který reprezentoval Československo v Oslu 1952, Cortině d´Ampezzo 1956 i Squaw Valley 1960.

Kraloval ledu a především čaroval v brankovišti. Legendární hokejový gólman Vlado Dzurilla to uměl ale i na lyžích. Takhle učil trojnásobný olympijský medailista lyžovat jednu ze svých dvou dcer.

Ikonický hokejový útočník František Pospíšil, který si z olympijských her přivezl dvakrát stříbro a jednou bronz, takto ukazoval svým dvojčatům základy bruslení. A rovnou jim společně s manželkou na zamrzlý rybník v Unhošti vzali i hokejky.

Vždyť nemůže být lepšího trenéra, než trojnásobného mistra světa, který na světových šampionátech posbíral s reprezentací i třikrát stříbro a dokonce stejný počet bronzových medailí.

A jako táta kouč odvedl dobrou práci. Důkazem je, že syn František hrál sedm sezon v nejvyšší československé hokejové soutěži za Litvínov a Kladno.

Děti ale nemusí mít rodiče olympioniky, aby vyrazily ven sportovat. Takhle bruslily a dováděly na hřišti u Vinohradské vodárenské věže v Praze, kde se bruslit naučily s pomocí zkušenějších kamarádů.

líbil se ti článek?