Úchvatné město se proměnilo v uhelný důl. Nyní jezero Most narovnává pohnutou historii

Olympijské festivaly
Olympijské festivaly
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jezero Most. Už název nově napuštěné vodní plochy o rozloze 320 hektarů odkazuje k místu, kde se nachází. Zde totiž stávalo od 11. století původní historické město Most, které bylo architekturou srovnatelné se starou Prahou. V 60. až 80. letech minulého století ho se zemí srovnali komunisté kvůli těžbě hnědého uhlí. Po mnohaleté revitalizaci plundrované krajiny, se zde buduje velkolepý projekt, který slouží lidem a přírodě. Právě zde se bude konat od 26. července i Olympijský festival 2024.

Ve hnědouhelném dolu, který nahradil staré historické město, se přestalo těžit v roce 1999. Následně probíhala rekultivace krajiny včetně napouštění Mosteckého jezera z řeky Ohře. Zatopený důl s průzračně čistou vodou se návštěvníkům otevřel v roce 2020 a stal se oblíbeným místem pro odpočinek a sportovní aktivity.

Kolem jezera je nová přes sedm kilometrů dlouhá cyklostezka. V jezeru o rozloze 320 hektarů se vyskytuje osm druhů ryb včetně dravých, jako jsou štiky a sumci. Jezero se stalo i domovem ptactva. Proměnilo se totiž v jedno z nejvýznamnějších zimovišť v Česku.

Letošní Olympijský festival má pomoci představit veřejnosti nové okouzlující místo v srdci Ústeckého kraje. A kromě toho má rozpohybovat děti i celé rodiny v tomto regionu, který patří k nejhorším, co se týče tělesné zdatnosti. Těšíme se, že se s vámi uvidíme od 26. července do 11. srpna u jezera Most na Olympijském festivalu.

líbil se ti článek?