Studijní program Sportovní diplomacie bude mít nového partnera

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor připravuje užší spolupráci s Ruskou mezinárodní olympijskou univerzitou RIOU. Plánované propojení navazuje na memorandum o spolupráci, které ČOV a Ruský olympijský výbor uzavřely už v roce 2013. „Ruská univerzita je ve sportovním managementu a olympijském hnutí pojmem a my bychom toho chtěli využít zejména v projektu Sportovní diplomacie,“ uvedl Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy.

Konkrétní spolupráce by se měla týkat výměnných pobytů studentů i přednášejících. Program Sportovní diplomacie, který organizuje Český olympijský výbor ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou a dalšími subjekty, je právě uprostřed druhého ročníku. Účastní se ho bývalí i současní sportovci a činovníci sportovních svazů z Česka i Slovenska, kteří se věnují práci ve své organizaci nebo chtějí v budoucnu působit ve sportovní diplomacii na národní i mezinárodní úrovni.

RIOU byl založena v roce 2009 pod patronací Mezinárodního olympijského výboru a je první univerzitou na světě, která se věnuje plně pouze sportovnímu managementu s důrazem na olympijské hodnoty, a to jak v olympijském, tak paralympijském hnutí. Studijní programy se zabývají managementem sportovišť, soutěží, komunikací, sportovní diplomacií, administrativou a dalšími obory, kterým se věnuje i studium Sportovní diplomacie.

Univerzita RIOU nabízí také roční studium pro již zkušené sportovní činitele s další nadstavbou. Jejích vzdělávacích programů se účastní studenti z více než 55 zemí světa, univerzita spolupracuje s řadou národních olympijských výborů i mezinárodních sportovních organizací. Nyní rozšiřuje kooperaci na bázi výměny studentů, která funguje již s významnými univerzitami ve Finsku, Francii, Řecku, Rakousku či USA.

„Už jsme probrali praktické kroky spolupráce s Českým olympijským výborem a v první řadě máme zájem o uskutečnění propojení v rámci vzdělávacích programů. Řešíme i kooperaci v dalších oblastech a projektech,“ řekl po společném jednání zástupců obou národních výborů Stanislav Pozdňakov, prezident Ruského olympijského výboru a čtyřnásobný olympijský vítěz v šermu.

líbil se ti článek?