ČOV a iniciátoři petice: Vznikne společná expertní skupina

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor je jasně proti účasti Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži 2024. Podporuje stále platné sankce, podle kterých se ruští a běloruští sportovci nemohou účastnit sportovních soutěží. Proto vytvoří expertní skupinu, jejíž cílem bude připravit právní podklady, které zamezí startu Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži.

„Chceme mít pevnou právní oporu pro prosazení toho, co považujeme za správné. Tu pak předložíme Mezinárodnímu olympijskému výboru. Proto jsme začali dávat dohromady skupinu složenou z právníků a expertů na diplomacii, jejíž členové připraví materiál, který najde oporu například v Chartě OSN a Všeobecné deklaraci lidských práv a Olympijské chartě. Domníváme se, že diplomatické řešení věcí je lepší. Věříme, že náš konstruktivní postoj MOV přivítá,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Cílem aktivity je, aby olympijské hry nesloužily k propagaci režimů v Rusku a Bělorusku. Zároveň je však důležité brát v potaz sportovce, kteří se proti těmto režimům jasně vymezují. 

Na společné schůzce tento krok přivítali i Martin Ondráček a Dalibor Dědek, kteří stojí za iniciativou Dárek pro Putina a peticí vyzývající k silnějšímu postoji Českého olympijského výboru vůči možné účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži. ČOV jim také nabídl, aby do expertního panelu jmenovali své zástupce.

„Shodli jsme se na jedné věci. Uděláme všechno proto, abychom zabránili účasti Ruska a Běloruska v Paříži. Cestu, kterou chce zvolit Český olympijský výbor, respektujeme,“ dodal Martin Ondráček.

Český olympijský výbor se v postoji vůči účasti Ruska a Běloruska shoduje také s Ministerstvem zahraničních věcí i Národní sportovní agenturou.

líbil se ti článek?