Stres? Nebojte se ho. Posílí vás! Radí uznávaný profesor Kolář v nové knize

Silnější pro život
Silnější pro život
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Odolnost. Důležitá lidská schopnost čelit, překonat a být posílen nepříznivými životními situacemi se v současnosti u lidí vytrácí. „Dnes se vytváří umělý stres. Stresem je rozbitá žárovka nebo pračka či nevyplněné daňové přiznání,“ varuje profesor Pavel Kolář. Lidé se bez odolnosti stávají křehčí a zranitelnější. Jak z toho ven? Posilování stresem je cesta k odolnosti. Tak se i jmenuje Kolářová nová kniha.

Celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu během začátku loňské celosvětové pandemie rozebíral s předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem, jak celá společnost špatně zvládá těžkou situaci, protože není dostatečně odolná.

Po inspirativní diskuzi vznikl nápad na vytvoření kampaně Silnější pro život, a také publikace, která by lidem pomohla zamyslet se, jak se umět vyrovnat se stresem.

„Blahobyt, který nám přinesla doba po 2. světové válce, způsobil, že máme veškerý komfort a daleko nižší fyzickou a psychickou zátěž. Na stres jsme se začali dívat pejorativně, a že je důsledkem tělesných a duševních onemocnění. Já se ale ptám, co děláme, abychom byli odolnější?“ zdůrazňuje Kolář, který čerpal při psaní knihy z celoživotních zkušeností z práce v nemocnici či z péče o úspěšné sportovce jako je Petra Kvitová, Jan Železný nebo Lukáš Krpálek.

Právě olympijský vítěz z Ria se stal i jedním z kmotrů knihy. „Lukáš je představitelem tělesného zdraví. Té odolnosti. Měli bychom cvičit, tělesně se zatěžovat, dobře jíst, hlavně co nejzdravěji,“ apeluje na veřejnost profesor Kolář. Ale důležité je i duševní zdraví, ale jak docílit té správné odolnosti už lidé nevědí.

Profesor Pavel Kolář radí, jak být #silnejsiprozivot 💪🏻

5️⃣ základních pilířů, na kterých stojí odolnost našeho organismu: pohyb, otužování, odpočinek, optimismus, silné vztahy. Jak být #silnejsiprozivot podle profesora Koláře? ⤵️

Zveřejnil(a) Český olympijský tým dne Pondělí 12. října 2020

„Nyní je velký nárůst psychických problémů a teď po covidu je to i u dětí. Pořád žijeme v nějakém bezpečí a říkáme si, že se nemůže nic stát. Stačí ale chvilička a je to jinak,“ právě umět se vyrovnat se stresem a vzejít z toho silnější je tou správnou cestou. Jako příklad uvádí Pavel Kolář tenistku Petru Kvitovou, která zažila extrémní stresovou situaci, když byla přepadena a poraněna ve svém bytě. Na kurty se nakonec dokázala vrátit a hraje stále skvěle.

"Dnes máme větší stres, že si dítě odře koleno, než že bude otylé a v devatenácti letech bude diabetik."

„Každý stres bolí. Důležité je umět překonat bolest. Stres nás pouze nepoškozuje, ale dává nám sílu. Je důležité mít přirozenou míru stresorů. My ale před stresory stavíme bariéru a přirozeně se s nimi nepotkáváme. Jezdíme autem, máme dostatek potravin, netrpíme hlady. Všechno dezinfikujeme a na vše používáme antibiotika,“ konstatuje Kolář.

Velkým problémem je, že před přirozeným stresem chráníme i děti. „Úzkostlivost je dnes u rodičů přehnaná. Děti se nesetkají se stresovou situací. Dnes máme větší stres, že si dítě odře koleno, než že bude otylé a v devatenácti letech bude diabetik. Je nutné, aby dítě také zažívalo nepříjemné situace.“

Silnější pro život podle profesora Pavla Koláře

Judista Lukáš Krpálek se snaží, aby jeho Toník a Mariana byli přirozeně odolní. „Nejsem rodič, který by je hodil do vody a říkal, ať se učí plavat, ale rozhodně nejsem člověk, který by děcku lítal za zadkem. Marianka už měla rozbitou hlavu a Toník strašně sedřené nohy po pádu na kole. Není optimální být v tomhle směru přecitlivělý. Na hodně věcí si musí přijít sami.“

Podle profesora Pavla Koláře nemá jeho nová knížka radit, ale má sloužit k zamyšlení. „Touto knihou jsem chtěl upozornit, že naše tělo a duše v sobě skýtají obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. To jak ho využijeme, záleží jen na nás samých.“

Kniha Posilování stresem – Cesta k odolnosti od profesora Pavla Koláře je v prodeji už od začátku června.

líbil se ti článek?