Recenze knihy 11 prstenů od Phila Jacksona

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Knihu přeložil pro TMS ČOV Stanislav Kára. Autor recenze Radek Hanuš se zamýšlí nad textem knihy, ve kterém se kloubí životní moudra nejúspěšnějšího trenéra profesionálního basketbalu, který byl vždy schopen ostatní inspirovat a který hledal ve svých hráčích a dokázal rozvinout tu lepší charakterouvou stránku. Phil Jackson získal svých 11 titulů šampióna NBA s družstvy Chicago Bulls a Los Angeles Lakers. V současné době je presidentem družstva NBA New York Knicks.

PHIL JACKSON S HUGEM DELEHANTYM
Jedenáct prstenů - Duše úspěchu
EDICE ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO VÝBORU
Mladá fronta, Praha 2015
Z anglického originálu Eleven Rings, vydaného The Penguin Press v roce 2013, přeložil Stanislav Kára ISBN 978-80-204-3679-5

Kniha Phila Jacksona je úžasnou knihou. Alespoň pokud mohu tak prohlásit na základě vlastní zkušenosti. Knihu jsem poprvé přečetl za několik hodin, jedním dechem. Chvílemi jsem si při četbě připadal jako při řízení stíhacího letadla. Tak mne kniha vtáhla. Při druhém čtení jsem si dělal podrobné poznámky a výpisky. Jde o obrovskou pokladnici poznatků, zkušeností, informací. Doporučuji vřele každému, kdo má rád strhující příběh prošpikovaný špičkovými poznatky a lidskou moudrostí.
Na první pohled, jde o čtivý příběh plný velkých jmen amerického basketbalu. Vítězů NBA a jejich trenérovi a realizačnímu týmu. Zdánlivě je o trenérské práci v basketbale. Ve skutečnosti je inspirativní knihou o strhujícím vůdcovství ze sportovního prostředí.
Jackson v knize říká: “Došel jsem k závěru, že dobrého hráče NBA z vás neudělají skvěle zvládnuté kousky s basketbalovým míčem, ale celý soubor dalších dovedností. Patří mezi ně zvládání emocí a schopnost soustředění se pouze na hru, ochota překonávat bolest, snaha najít si svou vlastní pozici v týmu a podávat na ní dlouhodobě stabilní výkony, a také umění zůstat klidný i pod obrovským tlakem a udržení si nadhledu po zdrcujících porážkách i velkých vítězstvích.“
Konkrétně v knize najdete, řadu velmi otevřených příběhů a detailní popis situací jak a kdy se co odehrálo. Což určitě potěší milovníky basketbalu. Ty však hlavně dokreslují důležitá Jacksonova sdělení. Inspirativní a originální model týmové spolupráce Zrození kmenového vůdce a pak především JACKSONOVO JEDENÁCTERO. „…Hodně dlouho jsem si myslel, že musím striktně oddělovat osobní přesvědčení a profesní život. Někteří trenéři jsou také posedlí tím, aby měli při komunikaci s hráči poslední slovo. Já se naopak vždy snažil podporovat prostředí, ve kterém měl každý alespoň na chvíli vůdčí roli. Vždy jsem se snažil, aby se hráči naučili myslet samostatně a dokázali tak v kritických okamžicích zápasu učinit důležitá rozhodnutí. Vidím to tak, že mojí úlohou bylo vykřesat něco smysluplného z jedné z nejnudnějších činností na světě: z profesionálního basketbalu. Z tohoto důvodu jsem do tréninku zavedl i meditaci.“ A to je další úžasná a neodmyslitelná dimenze celé knihy. Je vlastně praktickou učebnicí aplikované psychologie. Konkrétně psychologie trenérské práce, psychologie týmové spolupráce, psychologické přípravy a rozvoje týmu, psychologie odolnosti, kultivace týmu, řešení krizí, atd. V tomto ohledu Jackson přiznává, že při hledání odpovědí na své otázky se inspiroval nejen nejmodernějšími poznatky humanistické psychologie, filozofie, ale také křesťanstvím, budhismem, zen-budhismem, konfucianismem, včetně rituálů amerických indiánů. Dozvíte se o meditaci všímavosti, o tom, že klíčem k úspěchu je soucítění, o významu synergické energie v týmu, moudrosti hněvu, rituálech v tréninku a celoročním životě týmu, atd.
Knihu určitě ocení i lidé ve firmách, jako praktickou učebnici vůdcovství a tvorby týmové spolupráce.
Běžnému člověku pak určitě zůstane z četby přesvědčení, že s nasazením až vášní, neutuchajícím hledáním odpovědí na životní otázky, lze dosáhnout velkých věcí a dojít v životě daleko. V případě Phila Jacksona až pro 11 prstenů za vítězství v NBA.

líbil se ti článek?