„Rallye Dakar? Šílenost a závod pro blázny. Rakev je zaplacená se startovným,“ říká závodník Michek

Podcast
Podcast
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Po 27 letech vyrovnal nejlepší český výsledek v kategorii motorek na nejnáročnější rallye světa. Podle jeho slov je každý nový ročník ještě větší šílenství než ten předchozí. Hostem nového dílu podcastu Přes Příkop není nikdo jiný, než Martin Michek, čtyřnásobný účastník Rallye Dakar a dvojnásobný vicemistr světa v motocrossu.

Čím je Dakar specifický a jak vypadá závodní den na tak náročném podniku? Má jasně vyznačenou trasu? Jaké záludnosti si organizátoři pro motorkáře připravují?Martin opakovaně dokázal předjet několik továrních jezdců, závisí tedy úspěch více na technice nebo lidských schopnostech? Jaký je vůbec rozdíl mezi továrním a privátním týmem a má vůbec šanci jako netovární jezdec vyhrát celou rallye?

Může mu při závodě pomoct jiný závodník? Ocitá se v ohrožení života, když se mu motorka rozbije v poušti? Kolik takový stroj vůbec váží a stojí?V závěru jsme narazili i na letošní nešťastnou srážku kamionu Aleše Lopraise s divákem. Jak se na to jako závodník dívá? Jak je na tom fyzická náročnost jízdy na motorce oproti autům či kamionům? Má motosport budoucnost vzhledem ke zvyšujícímu se tlaku na udržitelnost a snižování emisí? A co bude obsahem jeho blížící se knížky? Další díly podcastu Přes Příkop najdete ZDE.

 
líbil se ti článek?