Publikace StART triumfovala v soutěži o Nejkrásnější české knihy roku. ČOV ji vydal spolu s nakladatelstvím Arbor Vitae

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Tahle kniha dokonale propojuje umění a sport. Myslí si to i mezinárodní porota, která rozhodovala v 52. ročníku soutěže o Nejkrásnější české knihy roku. V kategorii o výtvarném umění je totiž podle ní nejkrásnější publikace StArt s podtitulem Sport jako symbol ve výtvarném umění, která představuje sport v předních dílech světového i českého umění.

V soutěži s dlouhou tradicí je oceňován současný knižní design, pořádá ji Ministerstvo kultury České republiky a Památník národního písemnictví. Ceny se udělují v sedmi kategoriích. Odborná porota hodnotí grafické, polygrafické a ilustrační zpracování publikací vydaných vždy v uplynulém kalendářním roce. Letos bylo přihlášeno rekordních 250 knih.

Kniha StART, kterou s kolektivem autorů připravil renomovaný teoretik umění a architektury Rostislav Švácha, se už dříve dočkala velmi pozitivní kritiky. „StART je mimořádně kvalitně připravená publikace, která přináší řadu nových poznatků jak pro odborníky, tak i pro širokou veřejnost. Cílem recenze bylo na ni upozornit, vzbudit zájem, jaký si zaslouží. Je zábavná i poučná. Takové spojení, aniž by těžilo z povrchních popularizačních praktik, se podaří jen málokdy,“ napsala autorka Hana Rousová na webu arttalk.cz.

Dílo mapuje roli sportu v různých historických obdobích a jeho odraz ve výtvarném umění. Má pět kapitol, které z různých úhlů pohledu zaznamenávají postavení sportu ve společnosti. Sledují například sport jako politický nástroj, sport jako zábavu nebo sport jako výraz modernity.

Oceněná kniha je jedním z dalších počinů Českého olympijského výboru, který se dlouhodobě snaží propojovat sport a umění. ČOV ji vydal spolu s nakladatelstvím Arbor Vitae. „Jsem velký milovník knih i umění a líbil se mi nápad spojit oboje dohromady,“ řekl Jiří Kejval, předseda ČOV. „Mezi oběma světy je mezera, kterou se ale daří díky lidem jako je pan profesor Švácha zacelovat. Oceňujeme to my i Mezinárodní olympijský výbor.“

Publikace vyšla i v anglickém jazyce. Až do 28. května ji můžete vidět spolu s ostatními oceněnými knihami v pražském Letohrádku Hvězda. Profesor Rostislav Švácha, autor publikace Naprej!, je držitelem ceny Mezinárodního olympijského výboru Umění a sport. Více zde.

Článek o slavnostním křtu knihy si můžete přečíst zde.

líbil se ti článek?