Překoná Jágra? Kostelecký dal sbohem olympijské vítězce a chce ve 45 letech do Tokia

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Sloužila mu čtrnáct let a byl s ní na olympiádě v Pekingu, Londýně i Riu. Po návratu z Brazílie se ale brokový střelec David Kostelecký rozhodl přejít na novou zbraň. A s ní by se rád prostřílel až na hry do Tokia za čtyři roky – v tu dobu mu bude 45 let.

Hokejista Jaromír Jágr byl na olympiádě pětkrát (1998-2014), Kostelecký se mu co do počtu účastí v Riu vyrovnal (od Atlanty 1996 vynechal jen Atény 2004) a legendu může v Tokiu za čtyři roky překonat.

Ale nepředbíhá: „Mám to v plánu, budu o to usilovat. Jen nechci slibovat hory doly, protože je to hrozně daleko. Člověk neví, co bude zítra. V našem sportu ani nemůžeme plánovat tak daleko dopředu. Možná zjistím, že na to nemám, protože už mi bude chybět výkonnost. Je to hodně vzdálený cíl, ale zároveň bych na něj rád dosáhl.“

K jeho splnění mu může pomoci i nová zbraň, kterou si nedávno pořídil. Tu starou, s níž vyhrál zlato na hrách v Londýně, uloží buď do trezoru, nebo jí daruje bratrovi do obchodu. Střílel s ní od roku 2002.

„Spoustu střelců v mém věku změnu nezkouší, ale já furt říkám, že každý sportovec by se neměl bránit novým věcem. V momentě, kdy s tím přestanete, tak jste svým způsobem mrtví, protože vás převálcuje konkurence,“ říká Kostelecký.

Nová brokovnice je rodákovi z Brna dělaná na míru – má větší výkon a menší zpětný ráz, takže střelec nedostává takové rány do krku a ramen. „Což mně vyhovuje, protože jsem měl poslední dobou trochu problémy s krkem. Teď budu moci o něco víc odtrénovat.“

Osm let se stejnou pažbou

Flintu testoval v Itálii, kde do „zblbnutí“ vypálil nekonečné množství ran a vychytával detaily. „Je jinak váhově vybalancovaná,“ všiml si. Jakýsi zkušební provoz ale ještě nekončí, s výrobcem bude Kostelecký dál v kontaktu, aby ho později byť sebemenší nezvyklost nevyvedla z míry.

Přesto není příliš zvykem, aby se sportovec s jednou zbraní sžil na tolik let jako Kostelecký. Ten k tomu všemu používal osm let stejnou pažbu, jeden z jeho soupeřů Giovanni Pellielo jich protočí klidně třicet za rok.

„Jsem v tomhle svým způsobem trochu extrémní,“ směje se.

Mimochodem, věděli jste, jaké problémy mohou mít střelci se zbraněmi na letišti? Přečtěte si, proč Davida Kosteleckého málem zatkli.

líbil se ti článek?