Olympionička Pálešová navrhla dresy pro ODM: Snažím se, aby gymnastkám dodaly sebevědomí

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V roce 2005 Olympiádu dětí a mládeže vyhrála, tu následující komentovala, a její stopa byla vidět i letos. Kristýna Pálešová po konci kariéry navrhuje dresy v rámci vlastní značky KP Design a připravuje choreografie. V Olomouci se jejím dílem blýskly bronzové gymnastky Středočeského kraje pod vedením trenéra Přemysla Slezáčka.

Česká gymnastka, která se zúčastnila olympijských her v roce 2008 a 2012, ukončila kariéru v roce 2016. O rok později přišla nabídka, která jí splnila skrytý sen. „Napadlo mě, jestli by s námi nechtěla spolupracovat a vymýšlet choreografie na prostných a kladině. Pohybově a kulturně byla vždy neuvěřitelně nadaná,“ popisuje trenér Slezáček. „Tehdy to pro mě byla velká výzva, protože jsem do té doby nikdy žádné choreografie nestavěla,“ říká Pálešová. Se sestavou na hudbu z filmu Avatar pak přišla i prosba na vytvoření originálních dresů sportovkyním na míru.

Pro gymnastku je dres důležitý hlavně z hlediska celkového působení na rozhodčí a okolí. „Primárně se ale snažím o to, aby se v něm holky cítily dobře a dodal jim sebevědomí – když mají krásný dres na míru, mohou podat lepší výkon,“ vysvětluje Pálešová. Hodně mladých holek si totiž podle ní moc nevěří.

A jak takový trikot vzniká? Proces je dlouhý, olympionička ho celý zvládá sama, jen na šití má švadlenu. „Když vytvářím dres v kombinaci s filmovou hudbou, je to jednodušší, protože se můžu podívat na film a použité kostýmy, třeba jako v případě sestavy na hudbu z Gladiátora pro Emily Hrabákovou.“ Dost často se ale stává, že zákazníci nemají vůbec žádnou představu, jak by nový dres měl vypadat. V těchto případech si nechává poslat fotky dresů, které závodnice měly předtím, aby měla představu, co jim může slušet za barvy, a podle toho vybírá. „Podívám se, co mám doma za látky, zkusím je nakombinovat a posílám návrh. Někdo to chce konzultovat víc, někdo míň, někdo to celé nechává na mně a chce se nechat překvapit,“ popisuje.

ODM 2022 AFTERMOVIE 🔥 #ODMGANG
(1:45)

Dresy na soutěž družstev pro středočeské gymnastky byly prý na navržení poměrně jednoduché. „Věděla jsem, že mají být v barvách kraje – tmavě modré a červené. Chtěla jsem, aby měly více kamínků a jednodušší dres, aby vyniklo, jak jim to všem sluší“, říká účastnice olympiády v Londýně a Pekingu. Emily Hrabáková, trojnásobná bronzová medailistka z letošní ODM, je ze spolupráce s Pálešovou nadšená: „Kristýna je můj vzor, krásně se s ní spolupracuje. Tvorbu dresů se mnou konzultuje – ptá se mě na barvy, vzor i na to, jestli mi střih sedí.“

A co Pálešovou na její práci baví nejvíc? „Asi to, že si plním sen, který jsem po skončení kariéry měla. I když jsem si od gymnastiky chtěla trochu odpočinout, stále zůstávám v místní komunitě. Nikdy jsem nechtěla trénovat na full-time, a tohle se navíc dá spojit s mateřstvím, které je pro mě teď primární. Je to dream job!“

 Autor: Eliška Krátká

líbil se ti článek?