Z hospody na ODM! Gymnastika je o hlavě, říká Petráčková

ODM 2022
ODM 2022
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tělocvičnu jí v době covidu zavřeli, ale mladá gymnastka ze Sendražic v Královehradeckém kraji se nevzdala. Se zajímavým řešením přišla gymnastka Dominika Petráčková, svůj dočasný tréninkový azyl našla ve společenském sále místní hospody. Tréninková píle jí vynesla účast na Olympiádě dětí a mládeže, která probíhá v Olomouckém kraji. Spolu s další gymnastkou a kamarádkou Annou Mašátovou se rozpovídaly o gymnastice.

Přeskok, bradla, kladina a prostná – čtyři disciplíny musejí zvládnou mladé sportovní gymnastky. „Každý trénink se věnujeme na nějaké nářadí. Když se blíží závod, tak většinou v jeden trénink sjedeme všechny prvky dohromady,“ popisuje Anna Mašátová.

Aby byly gymnastky konkurenceschopné, musí podstupovat náročné tréninkové jednotky, a to i při uzavření sportovišť v době pandemie. „Poté, co nám zakázali trénovat ve školní tělocvičně, nás napadlo, že můžeme využít hospodu. Přesunuli jsme tam všechno nářadí. Pak trenérka odjela pryč a byli jsme tam sami, což bych ve škole nemohla,“ popisuje tréninkové podmínky Petráčková.

#ODM2022 | Gymnastika - kanál 2 | 29. 6. 2022

Vybavení náhradní „tělocvičny“ splnilo účel. „Měla jsem tam skoro všechno. Jediné, co chybělo, byl přeskok. Sál je malý a nevešla bych se tam. Během uzavření sportovišť nebylo kde trénovat, tak nezbyla jiná možnost,“ prozrazuje gymnastka TJ Loko Pardubice.

Tento klub spolupracuje s SG TJ Jičín, kde působí Mašátová. „Potkaly jsme se na soustředění v Pardubicích. Celkem jsme si sedly. Zjistily jsme, že jsme se narodily ve stejný den. Akorát Domča je o rok mladší. Hodně jsme se začaly bavit. Na olympiádě se naše přátelství prohloubilo a teď jsme nejlepší kamarádky,“ říká dvojnásobná účastnice Olympiády dětí a mládeže.

Tu předchozí si vyzkoušela v Libereckém kraji. „Nejlepší je, že na olympiádě poznáte spoustu nových lidí. V Olomouci je určitě lepší jídelna, ale v Liberci bylo trochu jednodušší cestovat na sportoviště,“ srovnává obě akce. Na olympiádě v Olomouci se však nejlepší kamarádky nemusely vůbec potkat. „Před 14 dny jsem byla na republikovém šampionátu a při závodu jsem si na přeskoku rozmyslela skok a upadla jsem. Měla jsem problém v oblasti krku. Jsem ráda, že jsem tady vůbec mohla závodit,“ líčí Petráčková..

Závod doprovázely také kamery České televize. „Mně se líbilo, že tam kamery byly. V nervozitě jsem nepociťovala až tak velký rozdíl. Soustředila jsem se, aby mě to nerozhodilo,“ prozrazuje Mašátová. „Trochu nervózní jsem byla, s tím mívám problémy. Představuji si sestavy, aby se mi povedly a říkám si, že to dám. Gymnastika je hodně o hlavě,“ doplňuje Petráčková.

V olympijské vesnici sportovci bydlí pospolu a mají tak ideální možnost na setkávání. „Všichni tady vytváří super atmosféru. Je skvělé, jak poznáváme nové lidi. Například úplnou náhodou jsme potkaly kluky z Vysočiny a šli jsme společně natáčet TikTok. Vůbec jsme je před tím neznaly, ale bylo to fajn,“ líčí přátelskou atmosféru obdivovatelky olympioničky Anety Holasové.

Autor: Petr Koval

líbil se ti článek?