Olympionici zažijí slavnostní ceremoniál na stupních vítězů vyrobených z odpadků

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pódium, hudba, kostýmy i tácky na medaile. Organizační výbor olympijských her v Tokiu odhalil, jak budou vypadat propriety pro slavnostní ceremoniály pro medailisty a hlavně z čeho se budou skládat. Japonci totiž vytvořili každý předmět s maximálním ohledem na udržitelnost. Stupně vítězů jsou tak například vyrobeny z 24,5 tun recyklovaného plastu.

Během olympijských her se uskuteční celkem 339 slavnostních ceremoniálů. Nejlepší olympionici budou za speciální hudby, kterou složil jeden z předních skladatelů Naoki Sato a podílelo se na ni 256 hudebníků, stoupat na modré stupně vítězů.

Právě podia pro medailisty byla vytvořena z darovaného recyklovaného plastu od japonských domácností. Odpad se sbíral po celé zemi přes devět měsíců. Celkem šlo o 24,5 tun plastu a pro představu to odpovídá 400 tisícům plastových nádob od pracích prostředků.

Následně se z recyklovaného plastu vyrobilo pomocí 3D tisku osmadevadesát stupňů vítězů. Je to poprvé v historii, kdy se široká veřejnost podílela na sběru použitých plastů, aby se mohly vyrobit pódia pro olympioniky.

„Rádi bychom vyjádřili upřímnou vděčnost všem, kteří spolupracovali na tomto projektu, který zaujal veřejnost,“ děkuje Stanislav Večeřa, generální ředitel a prezident společnosti Procter & Gamble v Japonsku. Právě P&G měla na starost projekt udržitelných stupňů vítězů.

Pořadatelé her v Tokiu kladou velký důraz na to, že oceňování nejlepších sportovců planety má být oslavou jejich úsilí a úspěchu, aby si reprezentanti uvědomili, že nejsou v danou chvíli pouze na vrcholu pódia, ale že tento moment je pro ně vrcholem jejich života.

„Doufám, že když budou sportovci stát na pódiu a bude je sledovat celý svět, že v těchto momentech můžeme skutečně ocenit hodnotu olympijských her. Těším se na vynikající výkony všech sportovců,“ říká Seiko Hašimotová, prezidentkou organizačního výboru olympijských her v Tokiu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tokyo 2020 (@tokyo2020)

Z recyklovaných materiálů z použitých elektronických přístrojů jsou vyrobeny i olympijské medaile a projekt udržitelnosti nezapomněl ani na kostýmy v nichž se budou cenné kovy olympionikům předávat.

Kostýmy vycházejí z konceptu tradičního slavnostního oděvu doplněnou o moderní technologie, jako chlazení. K výrobě kostýmů byla použita ekologicky recyklovaná vlákna. Hry v Tokiu budou nejudržitelnější olympiádou v historii.

líbil se ti článek?