Český dům na olympiádě v Tokiu nebude, bezpečí sportovců je přednější

Český dům
Český dům
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pandemická situace v Japonsku neumožňuje zorganizování Českého domu pro sportovce, hosty a fanoušky v dějišti letošních olympijských her v Tokiu. Důvodem jsou také bezpečnostní omezení, která organizátoři v prevenci proti šíření nemoci COVID-19 připravili. Český olympijský výbor se tak rozhodl po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky přípravy zastavit.

„Je nám to moc líto, ale preventivní omezení v Japonsku a starost o českou výpravu organizování Českého domu neumožňuje. Bezpečí sportovců je pro nás na prvním místě,“ vysvětlil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Bezpečí sportovců je pro nás na prvním místě

Český olympijský výbor zhruba před rokem a půl pracoval s variantou domu v prostorách české ambasády v Tokiu, který by byl otevřený i pro fanoušky a hosty. „Z toho jsme nakonec ustoupili a chtěli jsme připravit oázu klidu alespoň pro sportovce,“ uvedl Kejval.

Český tým tak stále pracoval v posledních měsících s možností vzít do Tokia podobně jako na poslední olympijské hry v Pchjongčchangu v roce 2018 svého vlastního pekaře, nabídnout sportovcům českou kuchyň a také plzeňské pivo.


„Měli jsme tam připravené skvělé zázemí pro volný čas sportovců včetně kina, ale nakonec jsme se s panem ministrem zahraničí dohodli, že celý projekt zastavíme. Nechtěli jsme sportovce a jejich doprovod vystavovat jakémukoliv nebezpečí,“ vysvětlil Kejval.

Otevřeli jsme Český dům a vzali sportovce na pivo | Vlog z Ria | Rio 2016
(2:01)

ČOV organizoval Český dům poprvé na olympijských hrách v Barceloně v roce 1992. Místo se stalo setkáváním partnerů, hostů a sportovců mimo olympijskou vesnici. Celosvětový věhlas získal Český dům poprvé na olympijských hrách v Londýně v roce 2012, kde byl prvně otevřen veřejnosti a stal se centrem všeho českého olympijského dění v britském městě. Navštívily ho tehdy desetitisíce fanoušků a podle renomované americké tiskové agentury AP byl nejlepším národním domem v Londýně v průběhu her.

líbil se ti článek?