Olympijská vlajka už vlaje v Riu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Slovy <em>„Uvidíme se za čtyři roky v Riu“</em> zakončil šéf Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge letní olympijské hry v Londýně. A hned druhý den přistála symbolická štafeta s pěti kruhy v brazilské metropoli: do města totiž přiletěla olympijská vlajka.

Přivezl ji starosta města Eduardo Paes, který hedvábnou vlajku vytvořenou u příležitosti letních olympijských her v Soulu 1988 převzal během závěrečného ceremoniálu z rukou svého londýnského protějšku Borise Johnsona. Když Paes vystoupil z letadla na schůdky, slavnostně s vlajkou zamával.

Za ním stáli úspěšní brazilští sportovci s medailemi na krku – v Londýně získali tři zlaté, pět stříbrných a devět bronzových, dohromady tedy sedmnáct cenných kovů. „Vracet se z olympiády do své rodné země s medailí na krku a s olympijskou vlajkou na palubě letadla, to je ohromná čest,“ prohlásil jachtař Roberto Scheidt, který společně s Brunem Pradou vybojoval bronz. „Máme potenciál náš medailový výsledek z Londýna za čtyři roky výrazně vylepšit,“ prohlásil optimisticky, zatímco nad jeho hlavou vlála vlajka s pěti kruhy.

„Je to důležitý moment pro Rio i celou Brazílii,“ okomentoval přílet posvátné vlajky starosta. „Je to významný mezník při transformaci našeho města. Výjimečná příležitost pro celou Brazílii – a proto moment, který je třeba oslavit,“ řekl Paes s úsměvem.

V úterý byla olympijská vlajka převezena do hlavního města Brazílie, kde ji přivítala prezidentka země Dilma Rousseffová. Ve středu pak putovala mimo jiné severní částí Ria, kde se nachází známá čtvrť favel.

„Přílet vlajky symbolizuje novou sportovní éru naší země. Budeme tvrdě pracovat, abychom připravili excelentní hry, které zanechají odkaz nejen pro město, ale pro celou zemi,“ připojil se šéf organizačního výboru Carlos Arthur Nuzman.

Ve městě se má například rozšířit síť metra až do čtvrti Barra da Tijuca a vybuduje se řada dalších novinek. „Olympijské hry jsou příležitostí investovat do infrastruktury takové prostředky, které by se za běžných okolností vydaly za patnáct až dvacet let,“ prohlásil brazilský ministr sportu Luis Fernandes.

Brazílie bude v následujících čtyřech letech hostit hned dvě obří akce, vedle letních olympijských her 2016 totiž v roce 2014 přivítá i mistrovství světa v národním posvátném sportu – ve fotbale.

foto: http://www.rio2016.org

líbil se ti článek?