Olympiádu dětí a mládeže zahájí kapela Slza. Odtajněné jsou i medaile a sportoviště

Olympiáda dětí a mládeže
2 Minuty čtení

V Česku právě vrcholí kvalifikační závody na Olympiádu dětí a mládeže. Kdo přesně bude reprezentovat 14 krajů se dozvíme na konci května. Už teď je ale jasné, že Olomoucký kraj přivítá čtyři tisíce sportovců od 26. do 30. června.

Během čtyř dnů se rozdá 686 medailí. Jejich původní návrh vznikl z pera studentky grafického oboru na VOŠ a SPŠ v Šumperku Karolíny Ščučkové, která je současně autorkou návrhu maskota. 

„Sportovci, kteří se umístí na prvních příčkách prožijí hned dva předávací ceremoniály. Na sportovišti dostanou plyšového maskota Oldu a u Olympijského domu v Pevnosti poznání pak bude každý den v podvečerních hodinách slavnostní medailový ceremoniál. Veřejnost tak zveme nejen na sportoviště, ale právě i do Olympijského domu a věříme, že sportovci si svůj velký den užijí na maximum,“ upozornil Michal Zácha, náměstek hejtmana pro oblast sportu.

Olympijský dům bude volně přístupný a nabídne také vzdělávací zónu věnovanou olympismu a olympijským hodnotám. Novinkou celé akce je doprovodný program pro školy Olomouckého kraje, který odstartoval už v dubnu. Učitelé díky němu získají vzdělávací materiály pro své hodiny a žáci mohou vyhrát zážitkový výlet na ODM i trénink s top sportovcem.

 „Chceme zprostředkovat zážitky s olympijskou tématikou žákům základních škol a víceletých gymnázií, motivovat je k fandění svým reprezentantům na Olympiádě dětí a mládeže, a posilovat či probudit v mladých zájem o sport,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman. Podrobnosti k doprovodnému programu jsou na webu olympijskytym.cz v sekci vzdělávání.

Přípravy vrcholí. 👉🏻 Zažij s námi Olympiádu dětí a mládeže i ty!

Patříš do týmu Jihomoravského kraje? ⤵️ Připrav se! Za 100 dní začíná největší olympijská akce v Česku! 🇨🇿

Zveřejnil(a) Olympiáda dětí a mládeže dne Pátek 18. března 2022

Olympiádou dětí a mládeže bude žít najednou hned šest měst kraje. Prostějov bude hostit mladé naděje tenisu, florbalu, dráhové cyklistiky i volejbalu. Do Velké Bystřice se podívají házenkáři a házenkářky si zase užijí skvělý povrch Žeravické haly. Do Přerova zamíří střelci, beachvolejbalisté otestují písek na koupališti v Kojetíně a vyznavače BMX a MTB najdete v Uničově. V Olomouci se potkají ti nejlepší mladí sportovci a sportovkyně v plavání i synchronizovaném, kanoistice, atletice, sportovní gymnastice, fotbalu, basketbalu, badmintonu, tanečním sportu, volejbalu, šermu, judu, karate a neztratí se ani orientační běžci.

V neděli 26. června, před slavnostním zahájením, proběhne už tradiční konference věnovaná podpoře sportování mládeže za účasti hejtmanů a dalších státních zástupců. Zahajovací ceremoniál se pak uskuteční na Andrově stadionu SK Sigma Olomouc a moderovat ho bude Libor Bouček. Po slavnostním nástupu výprav s vlajkonoši v podobě olympioniků z daného kraje, zahraje všem zúčastněným kapela Slza. Vlajkonoše i hlavního ambasadora, který zapálí oheň ODM, odtajníme 20. června.

líbil se ti článek?